Başbakanlık araştırdı: Akademisyen bunalımda

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Başbakanlığın yaptığı araştırmaya göre, akademisyenler, borçlu yaşıyor, tasarruf edemiyor, mutsuz ve kendisini değersiz hissediyor.

Başbakanlık akademisyenler üzerinde yaptığı bir çalışmayla, bireylerin refah düzeyini, yaşam koşullarını ve bunlarla kişisel özgüven arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir çalışma yaptı. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun yaptığı araştırma sonucunda, bireylerin ekonomik koşullardan dolayı mutsuz olduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 62.3'ü faturalarını zamanında ödeyemediğini, yüzde 60.4'ü her ay kredi kartı harcamalarımın tamamı için ödeme yapamadığını söyledi. Bireylerin yüzde 59'u, "birey olarak kendisini değerli hissetmediğini, en azından diğerleri ile eşit düzeyde olmadığını" belirtti. Araştırma; Ankara, Gazi, Hacettepe, ODTÜ gibi devlet üniversitelerinde, bilgi işlem merkezine kayıtlı olan 273 akademik personel üzerinde yapıldı. Katılanların yüzde 53'ü kadın, yüzde 47'si erkek ve yaşları 23-69 arasında değişiyor. Bireylerin çoğu bekar, ailelerindeki birey sayısı 1-7 arası. Araştırmadan; kadınların, ekonomik durumlarını geliştirmek için gerekli değişiklikleri erkeklere kıyasla daha çok gerçekleştirebildiği, erkeklerin de kadınlara göre faturalarını zamanında ödeyebildiği sonucu çıktı.

KARTLA DÖNÜYORLAR

Araştırmaya katılanların neredeyse tamamının kredi kartı var (yüzde 98.2). Yalnızca beş kişi kartı olmadığını söyledi. Kredi kartı olanların yüzde 42.1'i iki, yüzde 31.5'inin bir tane kartı var. Yüzde 72.5'i aynı zamanda birden fazla kredi kartı kullanmanın doğru olmadığını düşünüyor. Bireylerin yüzde 60.4'ü birçok iyi özelliği olduğunu düşünüyor ancak yüzde 59'u "birey olarak değerli olduğumu hissediyorum", "en azından diğerleri ile eşit düzeydeyim" fikrine katılmıyor. "Bazı şeyleri yapabilme yeteneğine çoğu insan kadar sahibim" fikrine bireylerin yarısından fazlası, yüzde 53.8'i, kesinlikle katılmıyor. Bireylerin yüzde 33.7'si "genellikle başarısız bir birey olduğumu hissetme eğilimindeyim" diyor. Yüzde 47.6'sı genel olarak kendilerinden memnun olduklarını ifade ediyor. Kadınların birey olarak değerli olduğunu hissetme, birçok iyi özellikleri olduğunu hissetme ve kendine saygı duyma konularında erkeklere kıyasla daha yüksek puanlara sahip oldukları ortaya çıktı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber