Başbakan'ın çağrısına kulak asan savcı yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 06:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİ Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğün yayınlanması ile açılan soruşturma kapsamında, Bakırköy Adliyesi'ne gelen Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmesi Alper Görmüş, soruşturmayı yürüten basın savcısı Remzi Yaşar Kızılhan ile görüştü. Görmüş, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın açık serzenişine ve belki çağrısına hiçbir savcının icabet etmediğini söyledi. Bakırköy Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın Başbakan'ın çağrısı ile bir ilgisi olmadığının kanıtlandığını belirten Alper Görmüş, ?Bu TCK'nın 309. maddesinin anayasayı ihlal girişimi çerçevesinde yürütülen bir soruşturma değil. Doğrudan Nokta'ya yönelik. TCK'nın 318. maddesinden, yani halkı askerlikten soğutmakla suçlanıyoruz? dedi.

GÜNLÜKLERİ VERİRİZ

Alper Görmüş, Özden Örnek'in avukatının yaptığı suç duyurusunda Nokta dergisinin toplatılmasının istendiğini belirterek, ?Mahkeme bu talebi reddetti? dedi. Görmüş şöyle konuştu: ?Ben günlüklerdeki bir takım bilgileri vererek ?Bu çağrılara bakarak günümüzdeki kitlesel sivil eylemlerin gerçekten sivil olduğuna inanmak çok zor' demiştim. Bu yorumu gerekçe göstererek Özden Örnek'in avukatı suç duyurusunda bulunmuş. Sivillerle ordunun arasını açma girişiminde bulunduğum yolunda bir değerlendirme yapılmış ve 318. maddeden soruşturma başlatılmış.?

Görmüş, savcının günlüklerin kendilerine verilip verilmeyeceğini sorduğunu, avukatlarıyla görüşerek üç gün süre istediğini söyledi. Alper Görmüş, ?Darbeyle ilgili herhangi bir soruşturma açıldığında, mahkemelere ve savcılara bu metni iletme konusunda bir kuşkum yok? dedi.

Sivil savcı resen kovuşturmalı

EMEKLİ Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un, ?Anayasayı ihlal? suçundan cezalandırılmaları istemiyle suç duyurusunda bulundu. Gündel dilekçesini, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne sundu. Dilekçede, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükte yer aldığı öne sürülen darbe planlarına yer verilerek, bu planların ?demokratik rejimin yıkılmasına yönelik çok ciddi tehlikeler? olduğu savunularak, soruşturma görevinin sivil Cumhuriyet savcılarına ait olduğuna işaret edildi ve ?Darbe hazırlığı yaptıkları öne sürülen eski kuvvet komutanlarının eylemleri, Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesinde gösterilen ?Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya teşebbüs' suçudur. Sivil Cumhuriyet savcılarınca resen kovuşturulmaları gerekir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber