6 milyar $'lık bürokrat

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya ve Atatürk Havalimanı ihaleleri ile Hazine'ye 6.2 milyar dolar kazandıran Funda Ocak, "Vicdanları rahatlatacak rakam çıkması gerekiyordu ve başardık. Çelebi'nin hatasını görmeseydik bizi topa tutarlardı" dedi

Antalya Havalimanı ihalesinde ortaya çıkan rekor 3.2 milyar dolarlık teklif büyük yankı yarattı. Finans piyasasının yüzünü güldüren bu rakama en çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sevindi. Başbakan Erdoğan'ın ihalede çıkan 3.2 milyar dolarlık rakamın hemen ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı arayarak 'Büyük iş başarıldı tebrik ederim' dediği öğrenildi.

İHALELER KRALİÇESİ

Son bir yılda 6 milyar 197 milyon dolarlık rekor rakamlara imza atan, ihalelerin baş kahramanı 'ihale kraliçesi' olarak anılan kişi DHMİ APK Dairesi Başkanı Funda Ocak oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı ihalesiyle ilk kez adını duyuran ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın Başbakan Erdoğan'a "İşte 3 milyar dolarlık ihaleye korkmadan imza atan bürokrat' diye tanıttığı Ocak, çok zor işin altından Türkiye'nin yüzünü güldürerek çıkmayı başardı. Antalya Havalimanı ihalesinde Atatürk Havalimanı'nda çıkan 3 milyar dolarlık rakamı alt üst ettiren bir rekorun ortaya çıkmasını sağlayan Ocak, artık 6 milyar dolarlık bürokrat olarak anılmaya başladı.

Funda Ocak, ihale sürecini, yaşananları tüm detayları ile BUGÜN'le paylaştı.. Antalya Havalimanı ihalesinin çok zorlu olacağını bildiğini ve buna göre hazırlandıklarını anlatan Ocak, "İhale yaklaştıkça stresimiz arttı. Vicdanları rahatlatacak bir rakam çıkması gerekiyordu. Son üç gün hiç uyumadım. En ufak bir yanlışımız sonumuzu getirirdi. Buna göre davrandık ve sanırım zoru başardık" dedi. TAV'ın bu rekor fiyatın çıkmasında büyük katkısı olduğunun altını çizen Ocak, TAV'a teşekkür etti.

BELGELER EKSİKTİ

İhaleden elenen Çelebi-Vien ortaklığının ise çok büyük hata yaptığına değinen Funda Ocak, "Şirketlerden ihale vergi borçları olup olmadığına ilişkin belge istedik. TAV ve IC aynı tarihleri içeren vergi borçları olmadığına dair belgeyi komisyonumuza sundu. Çelebi ise farklı bir tarihte yani biz ihale ilanına çıktıktan sonra alınan bir belgeyi göndermiş. Bu kabul edilemezdi" dedi. Çelebi'nin 'bu kadar basit belgeden dolayı bizi nasıl elersiniz' diye serzenişi olduğunu söyleyen Ocak, "Eğer bunu görmezden gelseydik ve Çelebi bu ihaleyi kazansaydı bizi bu ülkede yaşatmazlardı. Bizi topa koyarlardı" diye konuştu.

ANTALYA 19 NiSAN'DA KARARA BAĞLANACAK

Çelebi Hava Servisi'nin elenmesinin hukuka aykırı bulunduğu Antalya Havalimanı İşletmesi ihalesinde karar 19 Nisan'da verilecek. İhaleyi 3.2 milyar dolar bedelle kazanan Fraport-İçtaş ortaklığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Yönetim Kurulu'nun 19 Nisan'da yapacağı toplantıyı bekliyor. Haftaya perşembe toplanacak olan DHMİ Yönetim Kurulu, Antalya Havalimanı Birinci ve ıkinci Etap Dış Hatlar Terminali, CIP ve ıç Hatlar Terminali ile bu terminallere ait mütemmimleri ihalesini usulüne uygun yapılıp yapılmadığına karar verecek. Yönetim Kurulu kararının ardından ise Rekabet Kurulu'nun onayı alınacak. Süreç sonrasında DHMİ ve Fraport-İçtaş ortaklığı kiralama sözleşmesini imzalayacak.

SIRADA SABiHA GÖKÇEN HAVALiMANI VAR

Önümüzdeki aylarda Türkiye'yi yeni bir heyecan dalgasının beklediğini söyleyen Funda Ocak, çok kısa bir süre sonra İstanbul'daki ikinci havaalanı Sabiha Gökçen için ihale çıkacaklarını açıkladı. Sabiha Gökçen için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının çıktığını ifade eden Ocak, önümüzdeki günlerde bu ihalenin heyecanının yaşanacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber