Geçici kadro ve yapılmayan zam 1.2 milyar YTL'lik ek fatura çıkardı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile 3.8 milyar YTL'lik tasarrufta anlaşan hükümet geçici işçilere kadro verilmesi ve elektriğe zam yapılmaması nedeniyle tasarruf miktarını 1.2 milyar YTL artırdı. 1.2 milyar YTL KİT'lerden ve merkezi bütçeden karşılanacak.

Yaklaşık 200 bin geçici işçiye kadro verilmesi ve elektrik fiyatlarına zam yapılmaması nedeniyle IMF Türkiye'ye yeni fatura çıkardı. IMF ile 3.8 milyar YTL'lik önlem üzerinde varılan mutabakat, bu nedenden dolayı 1.2 milyar YTL daha büyüyerek 5 milyar YTL'ye çıktı. Yeni 1.2 milyar YTL'lik tasarruf tedbirinin yarısı KİT'lerden, kalan diğer yarısı da merkezi bütçeden karşılanacak.

Hazine Müsteşarlığı perşembe günü yazılı bir açıklama yaparak KİT'lerin kamu maliyesine katkısını sağlamak amacıyla milli gelirin yüzde 0,2'si oranında tasarruf yapılacağını ve IMF ile mutabakata varıldığını açıkladı. Söz konusu 1.2 milyar YTL'lik tedbir paketinde; başta elektrik olmak üzere yapılmayan zamların etkili olduğu belirtildi. KİT'lerde 600 milyon YTL'lik tasarruf, cari harcamalar ile yatırımlar üzerinde yapılacak blokajlarla karşılanacak. Konuya ilişkin olarak KİT'ler Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile bir çalışma yaparak hangi projelerin öncelikli olduğunu ve blokajın nerede uygulanacağını şekillendirecek. Bunun dışında daha uzun vadeli yapısal tedbirlerin hayata geçirilmesinin seçim nedeniyle zorluğuna dikkat çekildi. KİT'lerin bilançolarında da çeşitli "ayarlamalar" yapıldığı belirtildi. TEDAŞ 20 dağıtım şirketini bünyesinden çıkarırken şirket ayırmayla birlikte kendisine "gelir" gösterecek kalemler bulduğunu ve bunu 2006 yıl sonu hesaplarına yansıttığı belirtildi. Ne kadar gelir yazıldığına ilişkin olarak ise Hazine'nin TEDAŞ'tan bilgi istediği kaydedildi.

Yedek ödenekten tasarruf edilecek

Üzerinde mutabakat sağlanan yeni faturanın kalan 600 milyon YTL'si de bütçeden karşılanacak. Geçici işçilerin kadroya alınması, KİT'lerin faiz dışı fazlaya katkısı amacıyla bütçede de önlem alınması gerektiği kaydedildi. Yetkililer, yaklaşık 200 bin geçici işçinin kadroya alınması amacıyla kanun çıkarıldığını, bunların 20-30 bininin KİT'lerde olduğunu belirttiler. 600 milyon YTL'lik tedbirin de beklenmeyen fazladan harcamaları karşılamak için konulan yedek ödeneğin kullandırılmaması şeklinde yerine getirileceği ifade edildi. 3.8 milyar YTL'lik diğer tasarruf tedbirleri ile ilgili de cari harcamalar, yatırımlar üzerinde blokajlar yapıldığını anlatan yetkililer, hangi projelerde kesinti yapılacağı üzerinde ayrıca çalışmalar yapıldığına dikkat çektiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber