İşçiler, çalıştıkları sendikaya üyelik için dava açtılar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tez-Koop-İş Sendikası'nda çalışan uzmanlar, sendikaya üyelik başvurularının reddedilmesi üzerine Ankara 15. İş Mahkemesi'nde dava açtılar.

Sendikada çalışan 3 uzman, geçen yılın Kasım ayında çalıştıkları sendikaya üyelik için başvuruda bulundu.

Başvuruları reddeden sendika, Genel Başkan Sadık Özben ve Genel Örgütlenme Sekreteri Fikret Omak'ın imzasını taşıyan yazıda, kararın gerekçesini şöyle açıkladı:

"Tez-Koop-İş Sendikası, çalışanlarının kendisine üye olması halinde, münhasıran bu ilişkiye özgü, işveren olmak ile işçi sendikası olmak sıfatlarını uhdesinde toplayacaktır. Öte yandan, kendisiyle toplu iş sözleşmesi imzalayan, grev ilan edince lokavt ilan eden Tez-Koop-İş Sendikası, hukuki bir ilişkinin değil, ancak ve ancak mizahın konusu olabilecektir. Belirtilen gerekçelerle sendikamızda çalışan personelin kendi sendikamıza üye olmaları etik görülmeyerek, yönetim kurulumuzun kararı ile üyeliğiniz reddedilmiştir."

Uzmanlar, başvurularının reddedilmesinin ardından konuyla ilgili olarak uluslararası sendikalardan görüş istediler.

Uluslararası birçok emek örgütünün oluşturduğu Global Unions (Küresel Sendikalar) tarafından verilen yanıtta, Avrupa ülkelerinde sendikada çalışan birinin kendi sendikasına üye olabileceği belirtilerek, bu durumun, örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkının garanti altına alan 87 ve 97 sayılı ILO sözleşmelerinde yer aldığı anımsatıldı.

Aynı konuda Türk-İş Konfederasyonu da hukuki bir tereddüt olmadığı yönünde olumlu görüş bildirdi.

Uzmanlar, bu gelişmelerin ardından, Ankara 15. İş Mahkemesi'ne sundukları dava dilekçesiyle konuyu yargıya taşıdılar.

Dilekçede, "Davalı sendika çifte standart uygulamaktadır. Davacılar ile aynı statüde sendikada çalışmış, sendikaya üye olmuş ve halen de yöneticilik (şube başkanlığı) yapan sendika üyeleri mevcuttur" denildi.

Dava dilekçesinde, "haksız" ve "hukuka aykırı" olarak reddedildiği savunulan sendika üyeliği başvurularının kabulüne karar verilmesi talep edildi.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Sadık Özben ise kendilerine yöneltilen "sendikada çalışan uzmanların sendikal özgürlüğüne engel olmak" suçlamasının asılsız olduğunu söyledi. Özben, işkollarında aynı zamanda rakipleri durumunda 2 sendika bulunduğunu ifade ederek, çalışanların bu sendikaya üye olabileceklerini, bu tür bir karara saygı duyacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber