Yeraltı suyunu arıtan liseliler 1. oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 16:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Toros Eğitim Kurumları Özel Yağmur Lisesi, 9-13 Nisan 2007 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi kampüsünde yapılan TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Akdeniz birincisi oldu.

Yarışmada, Özel Toros Yağmur Lisesi 10. sınıf öğrencileri Sıdıka Çetintürk ile Gülsüm Sak, "Antalya Yeraltı İçme Suyunun İyileştirilmesi" adlı projeyle birinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Başarılı öğrenciler, mayıs ayında Ankara'da yapılacak final yarışmasında Akdeniz bölgesini temsil etme hakkı kazandı.

Yağmur Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje, Antalya'daki yeraltı içme sularının içerdiği fazla mineral ve yabancı maddelerden arındırılarak daha sağlıklı hale getirilmesini amaçlıyor. Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencilerinin bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve Yerbilimi dallarında yapılıyor. Türkiye genelinde binlerce öğrencinin birbirinden ilginç projelerle katıldığı yarışma, önce bölge çapında yapılıyor. Bulunduğu bölgede birinci olan projeler, final yarışması için Ankara'ya davet ediliyor.

Proje hakkında bilgi veren başarılı öğrenciler, normal bir içme suyunda, 10 ppm - 30 ppm arasında olması gereken nitrat miktarının Antalya suyunda daha fazla olduğunun raporlarla tespit edildiğine dikkat çekti: "Yaptığımız projeyle, şehir suyundaki kansere neden olan nitrat miktarını 30 ppm'den 14 ppm'e kadar indirdik. Zeolit maddesi ve yosun yardımıyla sudaki nitrat miktarını en aza indirmeye çalıştık. Bu uğraşlarımız sonucunda fazla nitratın giderildiğini gördük. Böylece, insanımızın sağlığının korunmasını ve en önemlisi de, kanser riskini azaltmış olduk. Bunların sonucunda daha güvenli, daha temiz ve daha sağlıklı içme suları elde edilmesine katkıda bulunduk."

Özel Toros Yağmur Lisesi Müdürü Mustafa Gazioğlu, bilimsel proje çalışmalarıyla, öğrencilerin büyük düşünmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Daha önce de Ulusal Bilim Olimpiyatları Kimya Dalında Milli Takım Seçme Sınavı'na girme hakkı kazandıklarını hatırlatan Gazioğlu, "Şu anda 17'si Matematik ve 22'si de Kimya olmak üzere, toplam 39 öğrencimiz Ulusal Bilim Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Ayrıca 2004-2005 ÖSS sınavında, okulumuz yabancı dil ağırlıklı eğitim yapan 800 okul arasından Türkiye 3.sü olmuştu. Başarılarımızın devam etmesi en büyük hedefimiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber