Liseli mucitler enkazda yaralı arama robotu geliştirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 11:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Konya'da Endüstri Meslek Lisesinde okuyan iki öğrenci, deprem veya benzeri afetlerde enkaz altında kalanların tespit edilebilmesi için tank şeklinde araştırma robotu geliştirdi.

Konya'da eğitim veren Meram Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Selman Eldem, okula başladıklarında aynı sınıftaki arkadaşı Ali Tipi ile sık sık depremlerin yaşandığı Türkiye'de enkazların altındaki yaralılara kolay ulaşabilmeyi sağlamak için bir robot geliştirmeye karar verdiklerini belirtti.

Bunun üzerine ilk olarak, geliştirecekleri robotta enkaz altındaki yaralıların tespiti için olması gereken özellikleri tek tek belirlediklerini ifade eden Eldem, şunları kaydetti:

''Projemizi hazırladıktan sonra robotu oluşturmaya başladık. Yaklaşık 3-4 ay süren bir çalışma sonrası robotumuzun yapımını tamamladık. Deprem veya benzeri afetlerde enkaz altında kalanların tespit edilebilmesi için geliştirdiğimiz araştırma robotunu tank şeklinde tasarladık. Sert plastikten yaptığımız tank şeklindeki robotun güçlendirilmiş 2 motoru, 10 pille çalışıyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen araştırma robotu, gece görüşlü mini kamera ve projektöre sahip.''

Kendilerine yaklaşık 500 YTL'ye mal olan robotun, enkaz içinde girilemeyen yerlerde ilerleyerek gece görüşlü kamerası sayesinde enkaz altındakilerini görüntüleyebildiğini dile getiren Eldem, uzaktan kontrol sistemi sayesinde de görüntülerin kablosuz olarak 100 metreye kadar mesafedeki bir monitörden izlenebildiğini bildirdi.

Geliştirdikleri robotun tanklarda bulunan paletlere de sahip olduğu için enkaz altında taş, kaya ve benzeri engelleri rahatça aşarak ilerleyebileceğini vurgulayan Eldem, şöyle devam etti:

''Geliştirdiğimiz robotun, sık sık depremlerin yaşandığı ülkemizde, enkazlarda veya benzeri afet olaylarında arama kurtarma ekiplerine büyük yardımı olacağına inanıyoruz. Çünkü küçük olması sayesinde insanların giremeyecekleri yerlere, önüne ne tür engel çıkarsa çıksın rahatça girerek, oradaki manzarayı gece görüşlü 360 derece dönebilen kamerası sayesinde anında dışarıya aktarabiliyor. Türkiye'de bu tür robotlar daha önce bu tür arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmamıştı.''

Eldem, araştırma robotlarının sadece enkazlarda arama kurtarmada değil, herhangi bir yere yerleştirilen bombanın uzaktan imhasında, şüpheli paket tespitinde veya benzeri durumlarda üzerine yerleştirilen aparatlarla keşif aracı olarak da kullanılabileceğini söyledi.

Eldem, robotu daha da geliştirebileceklerini, kendilerine bir sponsor aradıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber