Başbakan bürokrasiyi en aza indiren kurum ve yöneticisini bizzat kendi ödüllendirecek

Haber Giriş : 09 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda yaşanan bürokrasi Başbakan Erdoğan'ı çileden çıkardı. ?Bürokratik oligarşiyi yenemediğimiz sürece, halka olan bu sıkıntı ve zulüm devam edecektir.? diyen Erdoğan, çareyi yarışma düzenlemekte buldu. Tüm kamu kurumlarından proje hazırlamalarını isteyen Başbakan Erdoğan, bürokrasiyi en aza indiren kurum ve yöneticisini bizzat kendi ödüllendirecek. Başbakan ödülü de sır gibi saklıyor. Böylece, ticaretin, ticarî girişimcilerin, yerli ve yabancı yatırımcıların özendirilmesi; bürokrasinin azaltılması, kamu hizmetinin etkin ve hızlı şekilde yerine getirilmesi suretiyle girişimcilerin ve vatandaşların emek ve zaman kaybının önlenmesi planlanıyor.

Bürokrasiden şikayetçi olan sadece Başbakan Erdoğan değil. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ?Bir yatırım düşünün ki sadece izin almak için 5 ayrı bakanlıktaki 10 ayrı kurumdan 170 imza almak gerekiyor. Kamu kurumları reformları engellemek pahasına ellerindeki görev ve yetki alanlarını koruma mücadelesi veriyor. Bu bürokratik taassubun kırılması için hükümetimiz siyasi iradesini güçlü bir şekilde ortaya koymalıdır.? uyarısı yapmıştı.

Vatandaşın karşısında sık sık bürokrasiyi eleştiren Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla geçen hafta sonu şirket kuruluş işlemlerinin kısa sürede sonuçlandırılmasını ve bürokratik işlemlerin azaltılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Tasarıya göre şirketlerin kuruluşlarında yaşanan gereksiz ve mükerrer işlemlerin giderilmesine yönelik yasal düzenleme ile 19 aşamadan oluşan kuruluş işlemleri 3 aşamaya indiriliyor. Ayrıca şirket kuruluş işlemlerinin aynı gün ve tek merkezde (ticaret ve sanayi odalarında) sonuçlandırılması karara bağlanıyor.

19 aşamadan oluşan şirket kurma şartının 3 aşamaya indirilmesini sağlayan Erdoğan şimdi de tüm kamu kurumlarını harekete geçirdi. Başbakan bürokrasiyi azaltmak amacıyla kamu kurumları arasında kıyasıya bir yarışma düzenliyor. Kamu kurumlarının tamamına yarışmanın duyurusunu da yapan Erdoğan, bürokrasiyi azaltmak için bürokratlardan proje hazırlamalarını istedi. Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarının tamamından, şimdiye kadar bürokrasiyi azaltıcı ne gibi çalışmalar yaptıklarını sordu. Gönderilen formda bu çalışmaların tek tek anlatılması talimatı verildi. Başbakan, kamu kurumlarınca hazırlanacak projelerde, bürokrasinin ne ölçüde azaltılabileceğinin, vatandaşa ne gibi kolaylıklar sağlanabileceğinin, işlemlerde sürenin ne kadar kısalabileceğinin ayrıntılı olarak tespit edilmesini istedi. Kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan projeler rapor haline getirilip Başbakanlık'a sunulacak. Burada Yeniden Yapılandırma Danışma Kurulu'nca objektif kriterlere göre değerlendirmeye alınacak. Hazırlanan projeler içinde en iyi uygulama ödüllendirilecek. Ödüllendirmeyi bizzat Başbakan yapacak ve kamu kurum yöneticisi ile kuruma özel bir ödül verecek. Ardından tüm kamu kurumlarınca yapılan çalışmalar kitap haline getirilecek. Kamuda yaşanan bürokrasi büyük ölçüde yerel yönetimlerin bir işlemi gerçekleştirmek için Ankara'dan onay almasından kaynaklanıyor. Bir üretme çiftliğinde telef olan bir koyunun kayıttan düşülmesi; ancak tutulan komisyon raporunun Tarım Bakanlığı müsteşar yardımcısının onaylaması ile gerçekleşebiliyor. Bir ilçenin köyünde yapılması düşünülen bir menfez programı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanın onayıyla kesinlik kazanabiliyor. Yine bir ildeki birinci sınıf gayrisıhhi müessesenin ruhsata bağlanması, her sistemi o ilde tamamlandığı halde, bakanlık onayı gerekiyor.

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile her yıl vatandaşların belediyelere giderek ödeme yaptığı Çevre Temizlik Vergisi, su faturalarına eklenerek tahsis edilmeye başlandı. Böylelikle vatandaşlara belediyelere gitmeden Çevre Temizlik Vergisi'ni ödeme kolaylığı sağlandı. Kış, termal turizm ve yayla turizmine yönelik faaliyet gösteren tesislerde daha önce gerek olmadığı halde klima zorunluluğu bulunuyordu. Yapılan düzenlemeyle yayla turizmcilerine ek masraf getiren uygulamaya son verdi. Şirket kuruluş işlemlerinin kısa sürede sonuçlandırılmasını ve bürokratik işlemlerin azaltılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda bazı değişikliklerle geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Tasarıya göre şirketlerin kuruluşlarında yaşanan gereksiz ve mükerrer işlemler 19 aşamadan 3 aşamaya indiriliyor. Ayrıca şirket kuruluş işlemleri aynı gün ve tek merkezde karara bağlanıyor. Gümrük Müsteşarlığı'nca üzerinde çalışılan yeni uygulamaya göre büyük sanayi kuruluşları için ?gümrük'ler kalkıyor, doğrudan fabrikadan ihracat- fabrikaya ithalat yolu açılıyor. Mal, gümrüğe uğramadan fabrikadan ya da antrepodan çıkış yapacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber