Yeni TCK, uyuşturucu teminini suç saymamış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, aşırı dozda uyuşturucudan ölen üniversite öğrencisi Selen Atılgan'ın davasında ilginç bir karara imza attı. Uyuşturucu temin etmekten yargılanan İlkay Güven beraat etti. Gerekçe olarak, yeni TCK'da "Uyuşturucuyla kişilerin sağlığının bozulması ya da ölmesi ağırlaştırılmış neden olarak kabul edilmiştir." hükmünün bulunmaması gösterildi.

21 yaşındaki Selen Atalay, Kasım 2003'te aşırı dozda uyuşturucu alarak hayatını kaybetmişti.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, üniversite öğrencisi Selen Atılgan'ın aşırı dozda eroin kullanımından ölümüyle ilgili davada, sanıklardan İlkay Güven hakkında, 'uyuşturucu temin etmek suretiyle ölüme neden olmak' suçundan verilen beraat kararını onadı. Daire, 'başkasına uyuşturucu temin etmek' suçundan verilen mahkumiyet kararını ise beraat hükmü kurulması gerektiği yönünde bozdu. Eski ve yeni TCK'nın karşılaştırıldığı kararda, şöyle denildi: "Yürürlükten kalkan 765 sayılı TCK'nın 407. maddesinde, uyuşturucu madde suçlarının işlenmesine bağlı olarak kişilerin sağlığının bozulması ya da ölmesi cezayı artıran ya da ağırlaştıran bir neden olarak kabul edilmiştir." Yeni TCK'da benzer bir hükme yer verilmediğine işaret edilen kararda, sanık Güven'in, Selen Atılgan'ın ölümünde kastı ya da kusuru olduğuna ilişkin hiçbir delil de bulunmadığı vurgulandı.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, üniversite öğrencisi Selen Atılgan'ın uyuşturucu kullanımına bağlı ölümüyle ilgili davada Irmak Kahya ve İlkay Güven hakkında Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkumiyet ve beraat kararlarının temyiz istemini sonuçlandırdı. Daire, yerel mahkemenin, 'başkasına uyuşturucu madde temin etmek' ve 'uyuşturucu madde kullanmak' suçlarından çeşitli hapis cezalarına mahkum ettiği Güven hakkındaki beraat kararını onadı. Daire kararında, Selen Atılgan ile İlkay Güven'in arkadaş oldukları, uyuşturucu maddeyi Irmak Kahya'dan birlikte satın aldıkları ve evde kendi serbest iradeleriyle kullandıkları belirtildi. Kararda, Atılgan'ın ölümünün, 'fazla miktarda eroin kullanmasından yani kendi fiilinden kaynaklandığı' ifade edildi. Daire, 'uyuşturucu bağımlısı' Güven'in, tedavi altına alınmasına karar verilmesini de yerinde görmedi.

Sedyede bırakıp kaçmışlardı

Kanlıca'da 30 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen olayda, üniversite öğrencisi Selen Atılgan (21), erkek arkadaşının evinde rahatsızlanması üzerine özel bir tıp merkezine getirilmiş, kol dövmesindeki kanamaya pansuman yapıldıktan sonra yeniden Kanlıca'daki eve dönmüştü. Ancak, bir süre sonra tekrar rahatsızlanan Atılgan'ı yeniden aynı tıp merkezine getiren arkadaşları, burada bir sedyeye bırakıp kaçmışlardı. Atılgan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Atılgan'ın ölümü üzerine İlkay Güven İstanbul'da, Irmak Kahya da 2 ay sonra Yalova'da girdiği uyuşturucu koması nedeniyle tedavi gördüğü hastanede gözaltına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber