Kuleli'ye prestij müzesi

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi'nin 'prestij müzesi' olacağını söyledi. Önümüzdeki aylarda geniş kapsamlı bir İstanbul çalıştayı yapılacağını açıklayan Kurtulmuş, megakent için "Tarihi alan başkanlığı ile yönetilsin" önerisinde bulundu

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 15 Ocak 2018 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuleli'ye prestij müzesi

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, önceki gün Antalya Belek Turizm Merkezi'nde aralarında KARAR Ankara Temsilcisi Yusuf Ziya Cömert'in de bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi. Sıcak gündemin yanı sıra turizm ve kültürel alanda yürüttükleri faaliyetlerle iligli bir sunum yapan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

ADAM OLURUZ ZANNETTİK: Esas meselemiz milli, kültürel bağımsızlık meselesidir. O da şudur; biz batıya karşı meydan okumamızı, onların kültürel üst yapısını alır, taklit eder, onlar gibi olursak, kendi köklerimizi kenara koyarsak adam oluruz zanneden, telakki eden bir anlayış tanzimatla meşrutiyetle birlikte gelen ve maalesef cumhuriyetin elitleri tarafından da bir şekilde benimsenen, bugün bile belli oranda etkileri olan bir anlayış. Yakın siyasi tarihimiz de şunu gösteriyor, milli kültürel bağımsızlığa sahip olmayan milletlerin ekonomik ve teknolojik alanda da bağımsız olabilmeleri mümkün değil. Bu şu demek değil, dünyadan kopuk bir kültür anlayışı değil. Anadolu topraklarında Troya'dan Osmanlı'ya 24 büyük medeniyet geçti. Troya'nın birikimi de bizim birikimimiz, Karyalıların birikimi de. Necip Fazıl'la Mehmet Akif'i, Nazım Hikmet'i birbirinden ayırmadan, onlar kendi dönemlerinin içerisindeki farklılıklara rağmen bunların hepsini kabul etmek durumundayız.

TÜRK MODERNLEŞMESİ SANCILIYDI: Dünyanın en sancılı, en sıkıntılı modernleşmesini, Türk modernleşmesini yaşadık. Halbuki iki asır evvel modernleşmeyi doğru bir şekilde başlatabilmiş olsaydık, doğru başlayan bazı çabaları sürdürülebilmiş olsaydık, bugün ekonomide de kültürde de sanatta da her alanda çok daha ileriye gitmemiz mümkün olurdu diye düşünüyorum.

KAÇIRILAN ESERLERDE MESAFE ALDIK: Kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesinde ciddi mesafe almaya başladık. Karya dönemine ilişkin altın tacın Edinburgh'tan Türkiye'ye getirilmesi düşünülüyor, planlanıyor. Tabii bu arada önemli bir şey de Şeyh Hamdullah Efendi'nin oğlunun 16'ncı Yüzyıla ait el yazması Kur'an-ı Kerim'i İngiltere'de pazartesi günü müzayedeye çıkacakken, biz cuma günü müzayedeyi durdurduk, şimdi onun da geri dönüş işlemlerinin yapılması için çalışmalar devam ediyor.

RAMİ KIŞLASI'NA 7 MİLYON KİTAP: AKM'yi 2019'a yetiştirmeyi planlıyoruz. Rami Kışlası bir kitap vadisi haline gelecek, 7 milyon kitap orada sergilenecek. Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesiyle ilgili ortak bir çalışma yürütülüyor. Burayı da bir prestij müzesi haline getireceğiz. Yani diyelim birkaç saat İstanbul'da vakti olan birisinin Anadolu topraklarındaki bütün kültürel birikimi, zenginliği görmek için gidip ziyaret edeceği bir müze haline getireceğiz.

AYASOFYA'YA SAHİP ÇIKAMADIK: (Gündeminizde Ayasofya'nın cami olarak açılması var mı?) Ayasofya meselesi bir siyaset meselesi. Müze haliyle Ayasofya'nın içinde İslami kimliğin ortaya konulabileceği çalışmalar yapılabilir. Ayasofya da kültürel olarak şu haliyle dahi sahip çıkamadığımız, değerlendiremediğimiz önemli abidevi bir eserdir. Restorasyon ağır, ama iyi gidiyor.

'İSTANBUL DİRİLSİN' ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ

"Önümüzdeki birkaç ay içinde büyük bir İstanbul Çalıştayı yapılacak. Fatih'te oturan, İstanbullu olmaya direnen birisi olarak söylüyorum, durum çok iç açıcı değil, İstanbul'un yeniden diriltilmesi gerekiyor. Tarihi eserleri restore etmek, çevreyi ışıklandırmak olacak şey değil. Mimarların, şehir planlayıcılarının, sanat ve estetik alanıyla ilgili insanların, İstanbul'un kadim kültürünü bilen insanları bir araya getireceğiz ve ümit ediyorum ki oradan en azından bize ışık tutacak bir eylem planı ortaya çıkacak. Ama bütün bu söylediklerinizin yapılabilmesi ise muazzam bir ekonomik gücü gerektiriyor. İstanbul'un, özellikle tarihi yarımadanın yasalarla donatılmış, kuvvetli yetkiye sahip olan bir tarihi alan başkanlığı şeklinde yönetilmesi daha doğru olacak."

* Aralarında KARAR Ankara Temsilcisi Yusuf Ziya Cömert'in de bulunduğu gazetecilerle Antalya'da bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bakanlığın prestijli ama yoksul bir bakanlık olduğunu söyledi.

YUSUF ZİYA CÖMERT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber