Rektör Oktik, öğretim üyelerine bunalttı

Haber Giriş : 23 Nisan 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Rektör, İnsan Hakları Kurulu'na şikâyet edildi

Muğla Üniversitesi'nden bir grup öğretim üyesi, soruşturma ve sürgün tehditleriyle baskı altında tutulduklarını öne sürerek Rektör Prof. Dr. Şener Oktik'i, Muğla İl İnsan Hakları Kurulu'na şikâyet etti. İddiaları araştırmaya başlayan Muğla İl İnsan Hakları Kurulu 50 öğretim üyesiyle görüştü.

Haklarını savunamadıklarını, onurlarının kırıldığını öne süren öğretim üyeleri, üniversite yönetiminin ilginç gerekçelerle soruşturma açıp bunu sarı zarflarla muhatabına duyurduğunu savundu. Rektör Prof. Oktik'in "Benden izinsiz üniversiteden dışarı çıktı", "Bana hitap ederken 'sayın' demedi", "Benim görüntümü kaydetmedi" gibi gerekçelerle soruşturma açtığı iddia edildi. Soruşturmada ifade alan konumundaki bir öğretim üyesinin, bir hafta sonra diğer soruşturmada ifade veren durumuna düşebildiği de öne sürüldü. Kurul Başkanı Vali Yardımcısı Ahmet Macunoğlu üniversite işleyişine müdahale etmeden insan hakları yönünde gelen şikâyetleri incelediklerini söyledi. Rektörün yurtdışında olması nedeniyle iddiaları yanıtlayan Rektör Vekili Prof. Dr. Atilla Yücel, "Bunların hepsi asılsız. Burada baskıcı yönetim yok" dedi.

MİLLİYET

Soruşturma ve sürgün tehdidi altında yaşayıp, yine sürgün korkusuyla ses çıkaramamaktan yakınan, onurlarının kırıldığını söyleyen çok sayıda akademisyen ve idari personel, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik'i, İl İnsan Hakları Kurulu'na şikâyet etti.

İnsan Hakları Kurulu'na başvuran akademik ve idari personele göre rektör Oktik, son dört yılda çalışanlar ve öğrencilere 400'ün üzerinde soruşturma açtı, kendisine oy vermeyenleri ilçelerdeki okullara sürdü, baskılara dayanamayan bazı öğretim üyeleri de istifa etti.

'Bana sayın demedi' soruşturması

İddiaları araştırmaya başlayan kurul, 50 öğretim üyesiyle görüştü. Öğretim üyeleri, Oktik'in sarı zarflarla muhatabına duyurduğu 400 soruşturma konusu arasında "Bana çelme takmak istedi", "Benden izinsiz üniversiteden dışarı çıktı", "Bana 'sayın' demedi", "Görüntümü kaydetmedi" gibi örnekler verdi. Soruşturmada ifade alan konumundaki bir öğretim üyesinin, bir hafta sonra başka soruşturmada ifade veren durumuna düşebildiği kaydedildi. Altı ayda üst üste dokuz soruşturma geçiren öğretim üyesi bile vardı.

Muğla Üniversitesi yönetiminin, müdahale alanının kendi kadrosuyla da sınırlı kalmadığı NTV Muğla temsilcisi Yüksel Savaş ve yerel Devrim gazetesinin haber müdürü Süleyman Akbulut'a bile sarı zarf göndererek bazı haberlerle ilgili 'uyarıda' bulunduğu iddia edildi.

Sürgün korkusuyla adını açıklamak istemeyen öğretim üyeleri, kurula başvurma nedenlerini şöyle açıkladı: "Rektör tek adam olarak her istediğini yapıyor. Her sürgünü ve soruşturmayı bir boşluk bularak kanuna uyduruyor. Yasa karşısında hakkımızı savunamıyoruz. Onurumuz kırılıyor. Biz de insan olarak hakkımızı insan hakları kurulunda aramaya karar verdik."

İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Ahmet Macunoğlu, çok sayıda şikâyeti, üniversitenin işleyişine müdahale etmeden incelediklerini söyledi. Oktik'in yurtdışında olması nedeniyle iddiaları, vekili Prof. Dr. Atilla Yücel yanıtladı. Yücel, "Bu iddialar asılsız. Baskı yok" dedi.

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber