Türk Telekom: Detaylı faturadan ücret almak hukuka aykırı değil

Haber Giriş : 25 Nisan 2007 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği'nin, ayrıntılı bilgi içeren faturalardan, kanuna aykırı olarak, ücret aldığını yönündeki açıklamasına karşılık olarak Türk Telekom, ücret alınmasının hukuka aykırı olmadığını bildirdi.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, Tüketiciler Birliği'nin Türk Telekom ve GSM operatörlerinin ayrıntılı bilgi içeren faturalardan ücret talep edildiği ve bunun Vergi Usul Kanunu'na aykırı olduğunu açıkladığına işaret edildi. Tüketiciler Birliği'nin bu kapsamda haksız kazanç elde edildiği, söz konusu ücretlerin yasal faizleriyle faturalardan düşülerek iade edilmesi gerektiğini savunduğu hatırlatılan açıklamada, "Söz konusu açıklamada yer verilen hususlar gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Açıklamada, Türk Telekom'un uygulamalarının, abonelik ve fatura işlemlerinin, abonelik, tüketici işlemleri ve fatura uygulamalarının Telekomünikasyon Kurumu tarafından düzenlendiği vurgulandı. Açıklamada, "Türk Telekom görüşme detay bildirimi uygulaması da meri mevzuat ve Kurum düzenlemeleri çerçevesinde onaylanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir" denildi.

FATURALARIN POSTA MASRAFLARINI İŞLETMECİ KARŞILIYOR

Vergi Usul Kanunu kapsamında faturada bulunması gereken tüm bilgilere yer verildiği kaydedilen açıklamada, ayrıca Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği kapsamında da görüşme detaylı faturanın, normal faturadan ayrı olarak düzenlendiği ve detay bildiriminin ücretlendirildiği anlatıldı. Açıklamada, söz konusu maddede yalnızca fatura gönderilmesine ilişkin posta masraflarının ilgili işletmeci tarafından karşılanmasının hüküm altına alındığına işaret edildi.

ÜCRETLERİN GERİ ÖDENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Bu kapsamda, Tüketiciler Birliğince iddia edildiği şekilde görüşme detay bildirimi uygulaması için ücret alınmasının hukuka aykırı olmadığı ve alınan ücretlerin iade edilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunu doğru bilgilendirme yükümlülüğü altında bulunan sivil toplum örgütlerinin bu gibi konularda Telekomünikasyon Kurumu gibi kural koyucu kurumların yönetmeliklerini taramalarını ve tüzel kişiliklere zarar vermeden halkı aydınlatmalarını diliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber