Youtube ile Çukur dizisine denetim geliyor

TBMM'ye sevk edilen kanun tasarısına göre, youtube'a yayın lisansı alma zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca bir başka düzenlemeyle de Çukur gibi dizilerin internet üzerinden küfürlü olarak yayınlanmasının önüne geçilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2018 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Youtube ile Çukur dizisine denetim geliyor

ABD YASALARINA TABİ OLAN YOUTUBE GİBİ PLATFORMLAR, RTÜK DENETİMİNE ALINIYOR

TBMM'ye geçen hafta sevk edilen torba tasarıya göre, denetimsiz bir şekilde faaliyetlerini yürütmekte olan ve Türkiye'ye herhangi bir vergi ödemeyen youtube gibi yayın organlarına, yayım lisansı alma zorunluluğu getiriliyor.

ÇUKUR GİBİ DİZİLERİN KÜFÜRLÜ YAYINLANMASINA SINIRLAMA GELİYOR

Ayrıca getirilen bir başka düzenlemeyle, TV'de iken küfürsüz ve genel ahlak kurallarına göre yapan dizilerin internet üzerinden küfürlü ve sansürsüz olarak yayımlanmasına da sınır getiriliyor. Hali hazırdaki bir çok dizi TV'de küfürsüz olarak yayınlanmasına rağmen, internet üzerinden küfürlü olarak yayınlanıyor. Bunların başında Çukur adlı dizi geliyor. Düzenleme doğrultusunda, TV'deki diziyi internet üzerinden yayınlamayan isteyen TV kuruluşunun rtük'ten yayım iletme izni alması gerekecek. Yayım iletme izni alan kuruluş, RTÜK'ün belirlemiş olduğu kurallara da uymak zorunda kalacak

İŞTE TORBA YASADA YER ALAN DÜZENLEME

MADDE 73- 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanuna 29 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 29/A maddesi eklenmiştir.

''Yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu

MADDİ/ 29/A- (1) Üst Kuruldan geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, bu hak ve lisansları ile yayınlarını bu Kanun ve 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine uygun olarak internet üzerinden de sunabilirler. Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri de Üst Kuruldan yayın iletim yetkisi almak zorundadır.

(2) Üst Kuruldan alınan geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı bulunmayan ya da bu hak ve/veya lisansı iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yayın hizmetlerinin internet ortamından iletildiğinin Üst Kurulca tespiti halinde Üst Kurulun talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından internet ortamındaki söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu karar, 5651 sayılı Kanun uyarınca gereği yapılmak üzere Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilir. Sulh ceza hakimi, Üst Kurulun talebini en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(3) İçerik veya yer sağlayıcısının yurtdışında bulunmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu Üst Kurulun görev alanına ilişkin uluslararası andlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının veya platform işletmecilerinin yayın hizmetlerinin internet ortamından iletimi ile internet ortamından Türkçe olarak Türkiye'ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye'ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının yayın hizmetleri hakkında da ikinci fıkra hükümleri uygulanır. Bu kuruluşların internet ortamındaki yayınlarına devam edebilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki diğer kuruluşlar gibi Üst Kuruldan geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı, bu kapsamdaki platform işletmecilerinin de yayın iletim yetki belgesi alması zorunludur.

(4) İnternet ortamından radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin sunumuna, bu hizmetlerin iletimine, internet ortamından medya hizmet sağlayıcılara geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetki belgesi verilmesine, söz konusu yayınların denetlenmesine ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, Üst Kurul ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde müştereken çıkartılacak yönetmelikle düzenlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber