TEKEL özelleştirmeye hazır

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEKEL'e ait sigara fabrikalarının ''blok satış'' yoluyla özelleştirilmesine dönük teknik hazırlıklar tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, TEKEL'e ait sigara fabrikaları bir bütün olarak satılacak.

Buna ilişkin şartnameye son şekli verilirken, yetkililer, siyasi otoritenin karar vermesi halinde sigara fabrikalarının özelleştirme ihalelerine 15 gün içinde çıkılabileceğini belirtti.

Ancak, genel seçimler nedeniyle TEKEL'in özelleştirilmesinin seçim sonrasına kaldığına da işaret eden yetkililer, "Biz 6 sigara fabrikasının özelleştirilmesine yönelik bütün teknik çalışmaları tamamladık. Şartnamemiz de hazır. Sadece son değerlendirme rötuşları olabilir" dedi.

Gayrimenkuller satılıyor

TEKEL'e ait gayrimenkuller de, sigara işletmelerinden ayrı olarak satılacak. Söz konusu gayrimenkullerin satışını gerçekleştirecek olan Özelleştirme İdaresi, bu gayrimenkuller için de, İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisi ile İETT'nin Levent'teki arazi satışındaki yöntemi izleyecek.

Gayrimenkullerin satışı için yürütülen çalışmalarda, bu taşınmazlardan daha yüksek rant elde edilmesi için belediyeler nezdinde girişimde bulunularak, imar planı tadilatına gidiliyor.

İdare, TEKEL'e ait gayrimenkullerden en yüksek geliri, Kartal Cevizli'deki işletme sahasından bekliyor. Hazırlanan satış programına göre, özelleştirme sonrası TEKEL'i alan firmaya, Cevizli'deki makina ve ekipmanı taşıması için intifa süresi verilecek.

Daha sonra burası, turizm ve ticaret merkezi alanı olarak satışa sunulacak. Satış geliri de Hazine'ye irat kaydedilecek. Beykoz'da Mey'in boşalttığı Paşabahçe İçki Fabrikası'nın alanı da, intifa süresinin dolmasının ardından turizm tesisi olarak satışa çıkarılacak.

Yetkililer, boğaza nazır bu alanın butik otel şeklinde değerlendirilebileceğini belirtiyor. İzmir'de yaprak tütün ve içki fabrikasına ait Alsancak'taki 2 gayrimenkulün de yine imar planı değişikliği yapılarak ihaleye çıkarılması planlanıyor.

Ankara İncek'teki arazi için de proje geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, gayrimenkullerin satışına ilişkin proje çalışmalarının 2 ay içinde tamamlanmasının ve daha sonra ihaleye çıkılmasının beklendiğini ifade etti.

Özelleştirme süreci

TEKEL'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etti.

Daha sonra, TEKEL'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı.

Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden TEKEL kara geçti. TEKEL'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda TEKEL'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber