Doğunun sayım sancısı: Nüfus da erir para da

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERZURUM - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2007 yılı başında uygulamaya geçtiği 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi', doğudaki belediye başkanlarını endişelendirdi. Sürekli göç veren il, ilçe ve belde belediye başkanları adrese dayalı nüfus sayımının İller Bankası gelirlerini düşüreceğinden korkuyor: "Eskiden nüfus sayımlarında başka kentlere göç edenler sayım için geri geliyor, hayali isimler yazılarak il, ilçe ve beldelerin nüfusları şişiriliyordu. Şimdi ise farklı bir yöntem uygulanıyor."

Erzurum'da nüfusun en hareketli olduğu Yakutiye beldesinin AKP'li Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, merkezi belediyeler için başka bir formül bulunması gerektiğini öne sürdü. Kent merkezindeki beldede sabit nüfusun 130 bin, hareketli nüfusun ise 350 bin olduğunu kaydeden Atınç, "Son yıllarda gecekondu bölgelerindeki ıslah çalışmalarımızla binlerce aile toplu konutların bulunduğu diğer beldelere taşındı. İller Bankası payımız yarı yarıya düşer" dedi.

Tabela nüfusu 68 bin olan Muş'un sürekli olarak göç verdiğine işaret eden Belediye Başkanı AKP'li Necmettin Dede, İller Bankası payının kendileri için çok önemli olduğunu belirtti:

"Şimdi bile personel maaşlarını ödemekte güçlük çekiyoruz."

Erzincan Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Buyruk da 108 bin nüfus için İller Bankası'ndan ayda 650 bin YTL pay aldıklarını ve yetmediğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber