Solda ise hüsran: Birlik çatıya takıldı!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?CHP altında birleşmek eşyanın tabiatı gereğidir?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in birleşmeye ilişkin açıklamalarını ?DSP-CHP bütünleşmesinin olabileceği umudunu maalesef almadım. Açıklanıncaya kadar umutla bekliyordum. Ama o umut gerçekleşmedi? sözleriyle değerlendirdi. DSP'den yapılan açıklamalarına karşılık ?Keşke daha olumlu, daha yapıcı bir cevap alabilseydik? diyen Baykal, toplumun talebinin birleşmeden yana olduğunu belirtti ve bunun CHP çatısı altında olması gerektiğini söyledi. ?CHP Atatürk'ün kurduğu parti, Türkiye'nin sigortası, kimliği? diyen Baykal, Türkiye'nin ?Ya AKP, ya CHP? tercihiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, ?Şimdi çıkıp birisi 'CHP'yi kapat. Biz başka bir siyasi parti kuralım' dese, bu AKP'ye yarar? diye konuştu. CHP'nin etrafında birleşmek gerektiğini, bunun eşyanın tabiatı gereği olduğunu ifade eden Baykal, CHP amblemini DSP'nin amblemi olan ?güvercini? koyabileceklerini de söyledi. CHP lideri, ?Tek bir çatı altında bir araya gelelim. Siz derseniz ?biz de bu partide simgemizi bulundurmak istiyoruz. Güvercin bizim simgemizdir, koyun güvercini de CHP'nin simgeleri arasına' onu da koyalım? dedi.

Genç Parti ile engel var

Baykal, Genç Parti'yle işbirliği konusunda ise Genel Başkan Cem Uzan'la görüşmediğini, böyle bir işbirliği konusunda konuşulması gereken çok konu, aşılması gereken pek çok engel olduğunu belirtti.

22 Temmuz olmayabilir!

Seçim tarihinin de değişebileceğini söyleyen Baykal, ?TBMM'de yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı birinci tur oylamasında 367'nin bulunmaması durumunda, Anayasa gereği Meclis ?Cumhurbaşkanını seçememiş Meclis' durumuna düşecek, kendini yenileyecek böylelikle YSK seçimlerin Eylül ya da Ekim'de yapılmasını öngören yeni bir tarih ve takvim belirleyebilecek? dedi. CHP lideri 22 Temmuz tarihini ?tuzak, kurnazlık, baskın seçim? diye niteledi.

?Seçim otobüleri formülü!?

Baykal, partisinin vatandaşları otobüslerle büyük şehirlere götüreceğini ve oylarını kullanmalarını sağlayacağını ifade ederek ?1.5 milyon insanı taşıyan organizasyon bunu da yapar? dedi. Baykal, ?Bu kurnazlık seçimi, baskın seçimi olacak. Halktan kaçan bir iktidarın seçimi olacak? diye konuştu.

Aday olacak memurlar

Baykal, kamu görevlilerinin adaylığının da takvim nedeniyle sıkışarak neredeyse imkansız hale geldiğini vurguladı. Kamu görevlisinin bir iki gün içinde hem ailesiyle hem de parti yetkilileriyle görüşmesi gerektiği ancak sıkışık takvim nedeniyle bunun yapılmasında büyük güçlük olduğunu söyledi.

Birleşmeye ?hayır? seçim ittifakına evet!

CHP lideri Baykal'ın ?birleşme? çağrısına, ?Birleşmeye hayır, seçim ittifakına evet? diyerek yanıt veren DSP, dün CHP'den davet bekledi. Ancak akşam saatlerine kadar CHP ile DSP görüşmesinin yapılmasına ilişkin bir temas sağlanamadı.

DSP Başkanlık Kurulu önceki gün yaptığı toplantıda, ?DSP'nin kapatılması dışında CHP çatısı altında seçime girmek dahil her türlü formülü görüşmeye hazırız? denildi. Ancak Baykal'ın DSP'nin bu ?şartlı evetini?, ?umut kırıcı? olarak niteleyen Baykal, birleşme hayallerini suya düşürdü. DSP lideri Zeki Sezer dün, Baykal ile ?en kısa sürede görüşmek istediğini? yineledi. Hatta ?randevu talep ettiklerini ve beklediklerini? ifade etti.

Görüşme olmadı

Ama DSP Genel Merkezi'nde, gün içinde ?CHP davet etsin? görüşü hakim oldu. DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan ile CHP İzmir Mİlletvekili Oğuz Oyan öğle saatlerinde birlikte katıldıkları bir televizyon programı ?görüşme talebi? gerginliğine sahne oldu. DSP'den kendilerine henüz bir resmi başvuru olmadığını belirten Oyan'a, Ahmet Tan, ?Dilekçe mi istiyorsunuz. Ben sizden randevu talep ediyorum? diye yanıt verdi. Ancak, akşam saatlerine kadar ne DSP'den CHP'ye bir randevu talebi, ne de CHP'den DSP'ye bir ?davet? geldi.

?Önce nişanlılık?

Sezer ise dün yaptığı açıklamada şöyle dedi: ?Uzlaşma ortamını yaratacak nişanlılık süresine zaman tanımak gerekir. Seçime iki buçuk ay kaldığına göre, seçimlere birlikte girerek birbirini tanıma, entegrasyon, uyuşma sürecine zaman, imkan tanımış oluruz.?

?Sonra evlilik?

Sezer, ?Nişanlılık süreci dediniz bunun evlilik aşaması Meclis'e girdikten sonra mı? sorusuna ise şu yanıtı verdi: ?Neden olmasın önce birbirimizi tanıyalım, iyi niyetli olalım, kaynaşalım. Alelacale yapılan birleşmelerin adı birleşme olamıyor. Kavgamız, rejime sisteme yönelik tehditleri yaratanlara karşı.? Sezer, gazetecilerin ?DSP'nin kapatılıp kapatılmayacağına yönelik sorusu üzerine, ? Partiyi kapatmaya benim gücüm yetmez? karşılığını verdi.

Baykal başbakanlık istiyorsa

Sezer şöyle devam etti: 'Eğer CHP iktidar, sayın Baykal da başbakan olmak istiyorsa DSP ile seçime giderek ancak bu gerçekleşir. CHP bizlerle olursa hele onlara diğer unsurları da katabilirsek, alınacak oy kimsenin akıl edemeyeceği boyutlara ulaşır. Ama CHP, DSP'nin kapatılmasında ısrar eder ve başka türlü alternatif kabul etmezse, SHP ve 10 Aralık Hareketi gibi gruplar ve partilerle olan birliktelimizle olağanüstü oy alabiliriz. Belki CHP kadar olamayacak ne yazık ki ama o da çok iyi bir oy alacaktır. Hem denge olarak hem de iktidarı belirleyen güç olarak ortaya çıkacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber