Diyarbakır Afrika'da mı?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 2001-2005 yılları arasında Diyarbakır'da anne ölüm oranının yüzbinde 1100'e ulaştığı belirlendi. Bu rakam Türkiye ortalamasının neredeyse 50 katı.

Antalya'nın Belek beldesinde düzenlenen 11. Ulusal Perinatoloji Kongresi sona erdi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Ergün, kongrede gebelik, yüksek riskli gebelik ve doğum alanlarını içeren perinatolojiyle ilgili bilgilerin paylaşıldığını söyledi. Türkiye'de yüz binde 29 gebenin hayatını kaybettiğini ifade eden Ergün, "Ülkemizde yılda 1,5 milyon gebelik oluyor. Bırakın perinatoloji alanında geniş deneyimi ve becerisi olan doktorlar tarafından görülmeyi, bu gebelerin önemli bir bölümüne tansiyonu bile ölçülmeden doğum yaptırılıyor" dedi.

90 kadından biri öldü

Ergün, kongrede Dicle Üniversitesi Hastanesi'nden Doç. Dr. Ahmet Yalınkaya ve arkadaşlarının sunduğu tebliğin kendilerini şok ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Sunulan tebliğe göre; Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 2001-2005 yılları arasında 8 bin kadın doğum yaptı. Bunlardan 88'i hayatını kaybetti. Bu orana Afrika'nın geri kalmış bazı ülkelerinde rastlanabiliyor. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 2001-2005 yılları arasında doğum yapan her 90 kadından biri ölmüş. Türkiye'deki anne ölüm oranı yüz binde 29 iken Diyarbakır'daki bu rakam çok büyük. Araştırmaya göre, Türkiye'de ortalama yüz binde 29 olan anne ölümleri, Diyarbakır'da yüz binde bin 100 olarak belirlendi. Anne ölüm oranlarının azlığı gelişmişlik göstergesidir. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden bu kadınların sadece biri üniversite mezunu. Çoğu okuryazar bile değil. Acı olan bu ölümlerin önlenebilir olması. Vatandaşlarımız kız çocuklarını okutsunlar ve kadınlara değer versinler. Bu ölümlerin önüne sadece eğitimle geçebiliriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber