Adliyesi kapanan ilçelerde "adli sicil belgeleri" kaymakamlıklar tarafından verilecek

Haber Giriş : 19 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adliyesi kapanan ilçelerde, bundan sonra "adli sicil belgeleri" kaymakamlıklar tarafından, veraset ilamları ise nüfus müdürlükleri tarafından hazırlanacak.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), iş yoğunluğunun düşük olduğu 139 ilçedeki adli teşkilatını geçen hafta içinde lağvetti. Yüksek Kurul, 139 ilçedeki cumhuriyet başsavcılığı ve mahkemeleri kaldırarak adli teşkilatları kapattı ve bu yerleri yargı alanı itibariyle başka yerlere bağladı. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, 139 ilçede adli sicil belgesi verilmesi konusunda herhangi bir kriz yaşanmaması için 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu'nda düzenleme yaptı. Kanuna yeni maddeler ekleyen bakanlık, adliyesi kapanan bu ilçelerde adli sicil belgelerinin kaymakamlıklar tarafından verilmesine imkan sağladı. Kanunun 5. maddesinde, adli sicil belgelerinin hangi merciler tarafından sağlanacağı belirtilerek, "Adli sicil bilgileri; mahalli ve bölgesel adli sicillerde o yer Cumhuriyet savcılıklarınca, merkezi adli sicilde ise Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce verilir" deniliyor.

3682 sayılı Kanun'da adli sicil bilgilerinin gizli olduğu hatırlatılarak, gizliliğe aykırı hareket eden görevlilere, Türk Ceza Kanunu'nun memurlara dair hükümlerinin uygulanacağı kaydedildi. Bu arada, adliyesi kapanan çeşitli partilere mensup belediye başkanları soluğu Ankara'da aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşme talebinde bulunan başkanlar, adliyeleri yeniden açılıncaya kadar Ankara'dan gitmeyeceklerini bildirdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber