Trafik yasası başka bahara Fahri Trafik Müfettişim hep yaya

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

mehmet canıtatlı

Karayolu Güvenliği Trafik Haftası bu yıl da bildik sloganlar ve söylemlerle gelip geçti. Halbuki Meclis'te bekleyen Trafik Yasası'ndaki değişiklik tekliflerinin hafta vesilesiyle gündeme gelmesi bekleniyordu.

Seçim telaşı bu gibi günlük hayatın parçası haline gelen konularla ilgili teklifleri geri plana itti. Teklifin mimarı Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, gayretlerine rağmen yasanın çıkmamasından dolayı üzgün. Bir kaç gün önce Intertraffic İstanbul 2007 Fuarı'nda 'Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da 2010 Yılında Ulaşım' konulu paneli yöneten Ilıcalı, tekrar seçildiğinde ilk iş olarak teklifini güncelleştirip Genel Kurul'da görüşülmesini sağlayacak.

Bu arada Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği de yasal düzenlemelerin hemen yapılmasından yana. Nitekim hiçbir ücret almadan görev yaptıklarını söyleyen FTM Derneği Genel Başkanı Kudret Asma da 2001 yılından beri bu işe gönüllü olup da alınamayan vatandaşların varlığına dikkat çekiyor. İstanbul FTM Dernek Başkanı Sami Güleçyüz ise İstanbul'da görev yapan 1600 fahri trafik müfettişi adına Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'a gönderdiği mektupta şu hususlara dikkat çekmiş:

"Yasadaki, ?Her ilde kayıtlı araç sayısının binde ikisi kadar FTM görevlendirilir' hükmüne rağmen, 2001 yılından bu yana FTM başvuruları geri çevriliyor. İstanbul'da kayıtlı araç sayısı 2.5 milyonu geçtiği halde ,5000 olması gereken FTM sayısı sadece 1600 civarındadır. Ankara'daki FTM sayısı ise İstanbul'dakilerin iki katıdır.

7 gün olan FTM lerin düzenledikleri tutanakların trafik birimine teslim süresi 20 güne çıkarılırsa ve tutanak teslimleri internetle veya faksla yapılırsa daha verimli sonuç alınabilir.

Çoğu sürücü fahri trafik müfettişliğinin varlığından haberdar değil. FTM'lerle vatandaşı karşı karşıya getirmemek için bu konuda bilgilendirici yayınlar yapılmalı. Mobese'de görevli polis memurlarına, kameradaki trafik hatalarını fotoğraflayarak ceza yazma yetkisi verilmelidir." Türkiye genelinde görev yapan tamamı üniversite mezunu 11 bin FTM'nin devlete bir tek memur kadar yükü yok. Adeta benzinsiz çalışan arabalar gibi trafik akışının düzenli olması için çabalayan bu insanların çağrısına kulak vermesi bu yılki Karayolu Güvenliği Trafik Haftası kutlamalarına daha büyük anlam katabilirdi. Trafikteki kontrolsüzlüğün denetim altına alınmasında katkıda bulunanlara, devletten para ve makam istemedikleri halde, şu ana kadar her hangi bir resmi açıklamanın yapılmaması bananeciliğin bir neticesi olmamalı. Unutmayalım ki, ister ölümlü ister hasarlı olsun her kaza, insanımızın cebinden ve yüreğinden kopan değerleri yerine getiremiyor. Bari bu işe gönül verenlerin sesine kulak verip isteklerini yerine getirseniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber