İlk milli sondajı Fatih yapacak

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Fatih, Akdeniz'e uğurlandı. Fatih'in bu yaz Antalya'da ilk sondajı yapacağını söyleyen Bakan Albayrak, ikinci geminin müjdesini de verdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Haziran 2018 06:10, Son Güncelleme : 01 Haziran 2018 06:37
İlk milli sondajı Fatih yapacak

FURKAN KARA

Türkiye tarihinde bir ilk olan sondaj gemisi Akdeniz'e uğurlandı. Kocaeli'nde düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduk. Antalya açıklarında 2 bin 600 metre derinliğinde ilk sondajı bu yaz yapmak üzere Fatih'i uğurluyoruz. Gemimiz, vira bismillah diyerek Türk petrol ve gaz arama sondajcılığında yeni bir çağ açacak. Allah güzel haberleri almayı nasip etsin" dedi.

KARIŞ KARIŞ ARAYACAK

Konuşmasında bir müjde daha vermek istediğini söyleyen Bakan Albayrak, şöyle devam etti: "Karadeniz'de Fatih'in yanına ikinci gemiyi de ekleyeceğiz. İkinci gemimizi bu yıl içinde TPAO'nun portföyüne katacağız. Petrol ve doğalgaz aramacılığında da karış karış denizlerimizi arayacağız." Derin deniz sondajlarında yeni rekorlara imza atılacağını söyleyen Albayrak, "Denizlerde petrol ve doğalgaz neredeyse Fatih'i oraya gönderip kuyuları kazmaya başlayacağız. Gün gelecek Akdeniz'de, gün gelecek Karadeniz'de, gün gelecek Ege ve Marmara'da arayacağız" diye konuştu. İlk günden beri cesaretleri ve destekleriyle bu alanda başarılı olmalarına vesile olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunan Albayrak, şöyle devam etti: "6'ncı nesil, dünyanın en gelişmiş deniz sondaj gemisiyle sektörde küresel anlamda daha etkin bir ülke konumuna ulaşacağız. Sondaj operasyonları ağırlıklı olarak Türk mühendisleri tarafından yönetilecek. Akdeniz ve Karadenisz'deki varlığımız daha fazla hissedilecek."

TARİHİ BİR GÜN

1970'lerdebaşlayan deniz sondajcılığı hayalinin yerli ekipman ve insan kaynaksızlığı nedeniyle eksik kaldığını ifade eden Bakan Albayrak, "Bugün bu alandaki yerli dönüşümün karşılığını aldığımız, tarihi bir gün. Tıpkı nükleerde olduğu gibi, bugün bu alanda da önemli bir hayali ete kemiğe büründürdük. Tarihi birçok ilki gerçekleştirmekten dolayı AK Parti olarak mutluyuz" diye konuştu.

HEDEFLERİ BÜYÜK ÜLKE

Büyükhedeflere yürürken en son teknolojiyi, en modern teknikleri kullanacaklarını anlatan Enerji Bakanı Albayrak, "Bugün kullanılan tüm ekipmanları yerli olarak imal edeceğiz. Türkiye hedefleri büyük olan bir ülke. Tarihinden aldığı bir miras var. Tarihimizde hangi alanda mücadele ediyorsak, şampiyonluğa oynamışızdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber