FLAŞ! Hain saldırının faili belli oldu, kimliğini çatıdaki parmak çözdü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

Ankara'da dün meydana gelen bombalı saldırının failinin 1979 doğumlu Sivas ili Zara ilçesi Çaypınar köyü nüfusuna kayıtlı Güven Akkuş olduğu belirlendi. Akkuş'un eylemi tek başına yaptığı, eylemde A4 tipi plastik patlayıcı kullanıldığı belirlendi.

Ankara'da dün meydana gelen bombalı saldırının failinin 1979 doğumlu Sivas ili Zara ilçesi Çaypınar köyü nüfusuna kayıtlı Güven Akkuş olduğu belirlendi. Akkuş'un eylemi tek basına yaptığı, eylemde A4 tipi plastik patlayıcı kullanıldığı belirlendi.

Başbakanlıkta düzenlenen terör ve güvenlik zirvesinin ardından Ankara Valisi Kemal Ünal dün Ulus'ta meydana gelen patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Olay yerinde güvenlik güçleri tarafından yapılan çalışmalar sonucu 3 kamyon dolusu bulgu toplandığını kaydeden Önal, Emniyet Genel Müdürlüğü kriminal laboratuarı bomba imha, kimlik tespit ve kimya bölümü uzmanlarının yaptığı titiz inceleme sonucu olayın failinin belirlendiğini söyledi. Önal, inceleme sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlara ait olmayan başka bir kişiye ait iki parmak parçası üzerinde yapılan parmak izi ve DNA incelemesi yapıldığını kaydederek, ?İncelemede bu şahsın geçmişte yasadışı afiş asmaktan, 1 Mayıs gösterileri sırasında polise mukavemet ve yasa dışı örgüt üyesi olmaktan tutuklanmış bulunan 1979 doğumlu, Sivas ili Zara ilçesi Çaypınar Köyü nüfusuna kayıtlı Güven Akkuş olduğu belirlenmiştir" dedi.

Akkuş'a ait olduğu tespit edilen elbise parçaları üzerinde yapılan incelemede olayın bu şahsın üzerinde bulunan plastik patlayıcının patlaması sonucu meydana geldiğini açıklayan Önal, ?Patlayıcının cinsi ve eylem şekli itibariyle bölücü terör örgütünün kullandığı malzeme ve metodlarla örtüştüğü anlaşıldı? diye konuştu.

Önal, bu olayla terörün nasıl bir insanlık suçu olduğunun görüldüğünü belirterek, tek tesellinin Türk polisinin olayın üzerinde 24 saat bile geçmeden faili ortaya çıkarması olduğunu ifade etti. Gazetecilerin soruları üzerine Önal, Akkuş'un tek başına eylem gerçekleştirdiğini ve başka bir gözaltı olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin hangi tür patlayıcı olduğu sorusu üzerine Önal, ?Patlayıcının A4 olması kuvvetle muhtemeldir? dedi. Akkuş'un PKK örgütü üyesi olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine de Önal şöyle konuştu:

?Daha önce iki olayda gözaltına alınmış. 1996 yılında afiş asmak ve 1 Mayıs gösterisinde polise mukavemet etmekten 2 sene ceza evinde kalmış. Örgüt bağlantısı olup olmadığına dair çalışmalar devam ediyor. Kullanılan yöntem, bölücü terör örgütü olduğunu gösteriyor.?

ANKA


İntihar eylemcisi fazla bilinmeyen bir örgütün üyesi çıktı

Ankara'da Anafartalar Çarşısı'nı kana bulayan intihar eylemcisinin örgütü, Türkiye İhtilalci Komünist Birliği çıktı.

Polisin kimliğini saptadıktan sonra hızlı bir şekilde yaptığı incelemede intihar eylemcisi Güven Akkuş'un yakın akrabalarının da örgüt üyeliğinden cezaevine girdikleri anlaşıldı.

Güven Akkuş'un polisle tanışmasını sağlayan eylemlerini 1996 yılında ve tümünü İstanbul'da gerçekleştirdiği saptandı.

Güven Akkuş'un 1996 yılı 1 Mayıs'ında polise direnip çatışmaya girdiği ve bu suçtan tutuklanıp hüküm giyerek iki yıl cezaevinde yattığı da anlaşıldı.

Güven Akkuş'un polisteki kayıtlarına göre, yakalandığı zaman verdiği ifadede örgütünü Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği olarak açıkladığı anlaşıldı. Fazla tanınmayan örgütün üyesi olan Akkuş'un cezaevinde PKK'lılarla temas ederek bu örgüte de kaymış olabileceği belirtiliyor.

Ankara Valisi Kemal Önal, terör eyleminin, patlayıcının cinsi ve eylem şekli itibariyle bölücü terör örgütünün kullandığı malzeme ve metodlarla örtüştüğünün anlaşıldığını kaydetti.

DEDESİ: GÖRSEM TANIMAM

Ankara'da Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamanın, üzerinde bulunan plastik patlayıcının patlaması sonucu olduğu bildirilen Güven Akkuş'un İstanbul doğumlu olduğu belirtildi.

Sivas'ın Zara ilçesi Çaypınar Köyü Muhtarı Şükrü Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayda adı geçen Güven Akkuş'un İstanbul doğumlu olduğunu bildirdi.

Muhtar Akkuş, Güven Akkuş'un 90 yaşlarındaki dedesi Nuri Akkuş'un 2 yıldır köyde yaşadığını belirterek, "Güven Akkuş'u görsem tanımam.

İstanbul'da doğdu. Köye hiç gelmedi" dedi.


Patlama canlı bomba çıktı!

Başkentin en işlek merkezlerinden Ulus'taki Anafartalar Çarşısı'nın önündeki patlamanın arkasında 1979 doğumlu, Sivaslı Güven Akkuş adlı canlı bomba çıktı.

Milliyet Ankara bürosunun ulaştığı bilgilere göre, canlı bombanın eylemde kullandığı A 4 tipi patlayıcıları sırtında taşıdığı kesinleşti. Saldırı sırasında parçalanan eylemcinin kimliği de polis tarafından saptandı.

Hain saldırıyı gerçekleştiren eylemciye ait olduğu sanılan parçalar Adli Tıp'ta bulunuyor.

VALİ DE DOĞRULADI

Vali'nin açıklaması şöyle:

"Ulus'ta haince terör saldırısı neticesi 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 91 vatandaşımız da yaralanmıtır. Olay yerinde yapılan çalışmalar sonucu üç kamyon dolusu bulgu toplanmıştır. Bulgular üzerinde bomba imha, kimlik tespit bölümlerinin incelemesi sonucu kopmuş iki parmak üzerinde yapılan parmak izin ve DNA incelemesinden canlı bomba olduğu ortaya çıkmıştır. Bu şahsın geçmişte yasadışı afiş asmak, 1 mayıs gösterileri sırasında polise mukavemet etmekten yakalanmış, iki yıl cezaevinde yattıktan sonra çıkmış, 1979 Sivas ili Zara ilçesi Çaypınar doğumlu Güven Akkuş olduğu saptanmıştır. Elbise parçaları üzerinde yapılan incelemede PKK'nın kullandığı malzeme ile ölçüştüğü anlaşılmıştır."

İLK İŞARET ÇUKURDAN

Polis ilk inceleme sonucunda olay yerinde bir çukur olmadığını belirledi. Bu durumun bombanın bir yere bırakıldığı ihtimalini sıfıra indirdiğini belirten polis, "Yere konulsaydı, derin bir çukur açılırdı. Bomba taşınırken patlamış olabilir" dedi. Gece geç saatlere kadar olay yerinde bulunan iki bacağın kime ait olduğunun da tespit edilememesi, canlı bomba ihtimalini gündeme getirdi. Polis yetkilileri, bacakların canlı bombaya ait olması olasılığının yüzde 90 olduğunu belirtti.

Milliyet


Ankara Valisi Önal, Ulusta'ki patlamayla ilgili canlı bombanın isminin Güven Akkuş olduğunu söyledi.

Ulustaki patlamada toplanan ceset parçaları arasında başka bir şahsa ait olduğu tespit edilen organ parçaları tespit edildi.

Ankara Valisi Kemal Önal, Ulus'taki patlamada ölenlerin cesetleri arasında 1979 doğumlu Sivasili Zara ilçesi Çaypınar Köyü'nden Güven Akkuş olduğunu söyledi.

Saldırganın kimliğini çatıdaki parmak çözdü

Ankara'nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı'nda önceki gün gerçekleşen patlamaya sebep olan canlı bombanın kimliği belirlendi. İntihar eylemini 1979 Sivas doğumlu Güven Akkuş'un gerçekleştirdiği saptandı.

1996 yılında Türkiye Komünist İşçi Partisi adına pankart asmaktan iki sene cezaevinde kalan Akkuş'un, cezaevinde PKK'ya yakınlaştığı öne sürülüyor. Akkuş'un kimliği, patlama sonrasında bir evin üzerinde bulunan parmak ile olay yerinde bulunan bir bacaktan alınan DNA verilerinin örtüşmesiyle tespit edildi.

Ulus'ta meydana gelen bombalı eylemin ardından dün sabah saatlerinde Başbakanlık'ta güvenlik zirvesi toplandı. Toplantıya, MİT Müsteşarı Emre Taner, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Akyıldız, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Ankara Valisi Kemal Önal, saldırıyı Güven Akkuş'un gerçekleştirdiğini açıkladı. Saldırı sonucu 6 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 91 kişinin de yaralandığını açıklayan Vali Önal, olay yerinde yapılan çalışmalar sonucu üç kamyon dolusu bulgu ele geçirildiğini söyledi. Bulguların Emniyet kriminal laboratuvarlarında kimlik tespit testlerine tabi tutulduğunu söyledi. İncelemede hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlara ait olmayan başka bir şahsa ait organ parçası tespit edildiğini söyleyen Önal, "İncelemeden bu şahsın yasadışı afiş asmak, 1 Mayıs gösterileri sırasında polise mukavemetten tutuklanan 1979 doğumlu, Sivas Zara nüfusuna kayıtlı Güven Akkuş olduğu saptandı." dedi.

Elbise parçaları üzerinde yapılan incelemede, olayın söz konusu kişinin üzerinde bulunan plastik patlayıcının patlaması sonucu meydana geldiğini söyleyen Vali Önal sözlerini şöyle sürdürdü: "Patlayıcının cinsi eylem şekli itibarıyla örgütün kullandığı malzeme ile örtüştüğü anlaşıldı. Vatandaşların en yoğun olduğu yerde gerçekleşen bu hain eylem, terörün hiçbir meşru amacının olmayacağını gözler önüne serdi. Tek tesellimiz Türk polisinin üstün gayreti ile olayı çıkarmış olmasıdır. Bugün olduğu gibi bundan sonra da milletimizin iradesi, kararlılığımız neticesinde bu hain saldırıyı gerçekleştirenler arzularına ulaşamayacaklardır." Vali Önal, olayda maddi kayba uğrayan çarşı esnafının da uğradığı zararın Başbakanlık tarafından karşılanacağını bildirdi.

Güvenlik kamerasındaki sır

Bu arada Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, olay yerindeki tüm güvenlik kameralarının görüntülerine el koydu. Kamera görüntülerinden Güven Akkuş'a yardım ve yataklık eden ikinci bir kişinin bulunup bulunmadığı araştırılıyor. Güvenlik kameralarının Emniyet Kriminal Polis laboratuvarlarında incelendiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten birimler, saldırgana yardım eden ikinci bir kişinin bulunduğu görüşünü savunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber