Seçim öncesi MB'ye 'faizleri indir' baskısı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faiz indirimine karşı çıkan Merkez Bankası, hükümeti ikna edemedi. Erdoğan "Temennimiz kısa zamanda yüzde 13 seviyesini yeniden yakalamaktır" dedi.

Merkez Bankası, teknik gerekçeleri oluşmadan faizi indirmenin dengeleri bozacağını belirtirken, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan 'Faizler inmeli' mesajı geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği toplantıda konuşan Erdoğan, faizlerin daha düşük olmasından yana olduğunu belirterek, kısa zamanda % 13-13.5 seviyesini yeniden yakalamayı temenni ettiğini söyledi.

Merkez uyardı

Seçim öncesi hükümetin faiz indirimi baskısı karşısında 21 Mayıs'ta Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, "Farklı amaçlarla faiz indirilirse bütçe dengesi bozulur" demişti. Yılmaz, siyasi baskıyla faizlerin düşürülmesi durumunda ortaya çıkabilecek sakıncaları şöyle sıralamıştı: "Enflasyonla mücadele ve politika uygulamalarına ilişkin tereddütler oluşur. Risk primi artar, TL değer kaybeder. Reel faizler artar. Kamu maliyesi etkilenir, bütçe dengesi bozulur. Makro dengeler tehlikeye girer, ekonomide kırılganlık artar." Merkez Bankası'nın bu uyarılarına rağmen Başbakan Erdoğan'ın işadamlarına seslenirken faizleri gündeme getirmesi, 'seçmene mesaj' olarak yorumlandı.

Turizmde KDV indirimi

Başbakan Erdoğan, turizm sektörüne yapılacak destekler için çalışmaların sürdüğünü belirterek, farklı sektörlere de mesaj gönderdi. Erdoğan, "KDV ve gıda konusunda geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda karara bağladık. Maliye Bakanlığı'nı kararını bekliyoruz" dedi.

İhracatçılar memnun mu?

İhracatçıların döviz kuruyla ilgili şikayetleri olduğunu belirten Erdoğan, teşekkür eden ihracatçıların da olduğunu söyledi. Erdoğan, "İstersek IMF borcunu bir çırpıda öderiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber