Rapor yırtan Kamu-Sen sekreteri Yokuş'a hapis cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun (İHDK) "Azınlıklar ve Kültürel Haklar" raporunu kamuoyuna açıklandığı sırada yırtmak suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 265/1. maddesinde düzenlenen "görevi yaptırmamak için direnme" hükmü uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yokuş'un cezası, 3 bin 600 YTL adli para cezasına çevrildi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu avukatları ve Yokuş'un avukatları Hamit Kocabey katıldı. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri de izledi.

Kaboğlu, "Türkiye'de son zamanlarda insan hakları savunucularına ve düşünceye karşı şiddet eylemlerinin tırmanışa geçtiğini" öne sürerek, "Verilecek karar, Türkiye'de barış, demokrasi, insan hakları ya da kaba gücün Başbakanlık binasında dahi kullanılmasının meşrulaştırıldığını gösterecek" dedi.

Prof. Dr. Baskın Oran da "Raporun açıklanması aşamasında düzenlenen saldırı, düşünceye karşı yapılan eylemler açısından bir milat olmuştur. Sanık aradan geçen zamanda ceza almadığı için düşünceye yönelik kanlı eylemler gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Sanık Fahrettin Yokuş'un avukatı Hamit Kocabey ise müvekkilinin özgürlük karşıtı olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, bu durumun kendisini üzdüğünü söyledi.

İHDK'nın görevinin hazırladıkları raporu sorumlu oldukları bakana ve bir üst kurula sunmak olduğunu, ancak Kaboğlu ve Oran'ın raporu gerekli yerlere sunmadan kamuoyuna açıklayarak görevleri dışına çıktıklarını iddia eden Kocabey, "bu nedenle bir görevi engellemenin söz konusu olmadığını" savundu.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, sanık Yokuş'un, "Azınlıklar ve Kültürel Haklar" raporu kamuoyuna açıklandığı sırada, söz konusu raporu Prof. Dr. Kaboğlu'nun elinden alarak yırtmak suçundan, TCK'nın 265/1. maddesinde düzenlenen "görevi yaptırmamak için direnme" hükmü uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Öztürk, Yokuş'un cezasının, 3 bin 600 YTL adli para cezasına çevrildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber