Emekli Sandığı darbecilerin yaptığı atamayı kabul etmedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı, 12 Eylül darbesiyle kurulan sıkıyönetim hükümeti tarafından belediye başkanı olarak atanan Hasan Hüseyin Turan'a verdiği makam tazminatını geri istedi. Darbe hükümetinin atama kararında, 'asaleten veya vekaleten' ibaresinin bulunmaması gerekçe gösterildi.

Hasan Hüseyin Turan

Emekli Sandığı, daha önce de Turan'ın 'makam ve görev tazminatı' ödemesini durdurmuştu. Karara itiraz eden Turan ise Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Sıkıyönetim hükümetinin mağduru olduğunu ileri süren Turan, kimsenin kendisine 'asaleten veya vekaleten' diye bir şey söylemediğini ileri sürdü.

Hasan Hüseyin Turan (72), 1980 yılında Eskişehir'de Özel İdare'ye bağlı mahalli idarelerde kontrolör olarak görev yaparken, bir sabah işe gittiğinde kendini belediye başkanı olarak bulur. Turan, 12 Eylül 1980 askerî darbesi sonucu kurulan sıkıyönetim hükümeti tarafından Sarıcakaya ilçe belediye başkanı olarak görevlendirildiğini öğrenir. Turan, 1984 yılının başına kadar Sarıcakaya belediye başkanı olarak görev yapar. 1984 mahalli idareler seçimlerinde adaylığını koyan Turan, bu kez halkın oyuyla belediye başkanı seçilir ve 1989'da emekliye ayrılır. Belediye başkanlığı statüsünden emekli maaşı alan Turan, yıllar sonra 'temsil ve görev tazminatı' hakkı olduğunu öğrenince Emekli Sandığı'na mağduriyetini anlatır. Turan'ı haklı bulan Emekli Sandığı ise 2003'te tazminatı ödemeyi kabul eder. Buna göre, Turan'a 2006 sonuna kadar 14 bin 500 YTL 'makam ve görev' tazminatı ödenir. Ancak Emekli Sandığı, 4 yıl sonra 'vekaleten veya asaleten' diye belirtmediği gerekçesiyle darbe hükümetinin bu atamasını 'sahih' bulmadığını bildirir. Emekli Sandığı, 'makam ve görev' tazminatını yıllar sonra Turan'dan geri ister. Sıkıyönetim hükümetinin mağduru olduğunu ileri süren Turan ise yürütmenin durdurulması için Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Darbe hükümetince görevlendirilmiş subay ve farklı mesleklerden çok sayıda emekli belediye başkanının olduğunu kaydeden Turan, bu insanların emekli oldukları günden bu yana tazminatlarını aldıklarını belirterek, "Ayrım yapılmamalı. Yıllarca o belediye başkanları gibi hizmetler verdim." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber