YÖK Başkanı Teziç'e ağır suçlama

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in 2001 ve 2002 yıllarında Galatasaray Üniversitesi Rektörü olduğu dönemde mali konularda birçok usulsüz uygulamaya imza attığı ortaya çıktı. Raporlara rağmen, 5 yıldır hiçbir işlem yapılmadı

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Bütçe Kontrolörleri Denetim Birimi Başkanlığı'nın 2 Temmuz 2003 tarihinde hazırladığı inceleme raporu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç hakkında müthiş gerçekleri su yüzüne çıkardı. 2002 yılında yapılan denetimler sonucunda düzenlenen 02/07/2003 tarih ve 03/3 sayılı İnceleme Raporu'nda, Teziç'in Galatasaray Üniversitesi Rektörü olduğu dönemde Galatasaray Eğitim Vakfı'yla olan mali ilişkilerinde usulsüzlük yaptığı belirlendi. Teziç ve Galatasaray Üniversitesi'nin diğer yöneticileriyle Galatasaray İlköğretim Okulu, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı'nın yöneticilerinin yaptığı usulsüzlüklerin yer aldığı rapor, 32 sayfadan oluşuyor. İşte rapordaki gerçekler:

BAZI ŞİRKETLERE KIYAK MI?

Rektörlük ile Turkcell A.Ş. arasında 2002'de usulsüz bir kira sözleşmesi yapıldı. Şirket her yıl Galatasaray Eğitim Vakfı'na 8 bin 500 dolar bağış yaptı. Bütçeye kaydedilmesi gerekli tutarlar vakfa aktarıldı. Kampüsteki bazı şirketlerce yerleştirilen ATM cihazlarından kira alınmadı. Stant kuran firmalardan tahsil edilen kiralar da Galatasaray Eğitim Vakfı'na aktarıldı.

USULSÜZ BAĞIŞ İDDİALARI

Galatasaray İlköğretim Okulu ve Galatasaray Lisesi'ne kayıt yaptıran, kuraya katılan öğrencilerden usulsüz bir şekilde bağış adı altında kayıt ücreti alındı. İlkokul ve lise hazırlık kayıtları için sadece 2002- 2003 eğitim öğretim döneminde vakfa toplam olarak 1 milyon 9 bin 677 YTL para aktarıldı. Raporun hazırlandığı tarihten son üç eğitim-öğretim döneminde vakıf tarafından kayıt parası olarak toplam 1 milyon 880 bin 863 YTL 50 Ykr bağış toplandı.

BÜTÜN PARALAR VAKFA

Galatasaray Üniversitesi'ne kayıt yaptıran lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden 2001 yılında toplanan 27 bin 901 bin YTL 55 Ykr, 2002 yılında ise 83 bin 120 YTL 92 Ykr olmak üzere toplam 111 bin 22 YTL 48 Ykr para tahsilatı yapıldı. Üniversitede düzenlenen yabancı dil kurslarından sağlanan ücretler döner sermaye yerine Galatasaray Eğitim Vakfı'na aktarıldı. Vakıf tarafından kursa katılan öğrencilerden 2000, 2001 ve 2002 yıllarında toplam 106 bin 836 YTL 50 Ykr ve 2002 yılında toplam 307 bin 317 YTL 25 Ykr alındı.

3 MİLYON YTL'LİK KAMU KAYNAGI NEREYE GİTTİ?

Çeşitli kuruluşlarca üniversiteye yapılan şartlı bağışların Galatasaray Eğitim Vakfı'na aktarılması da raporda bildirilen usulsüzlükler arasında. Buna göre; Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulu'nca alınan karar uyarınca Galatasaray Üniversitesi ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş. Ortaköy Şubesi arasında personel maaşlarının ve öğrenci harçlarının bu banka şubesine yatırılması konusunda bir protokol düzenlendi. Protokol'e göre, banka tarafından üniversiteye yapılması gerekli 35 bin dolar bağış, protokol ve mevzuat hükümlerine aykırı olarak Galatasaray Eğitim Vakfı'na aktarıldı. Bankaya bu şekilde vakfa yaptırılan bağıştan öğretim elemanlarına telif ücreti adı altında ödemelerde bulunulurken, 2000-2002 arasında yaklaşık 3 milyon YTL'ye yakın kamu kaynağı usulsüz bir şekilde vakfa aktarıldı.

YASAL İŞLEM YAPILMADI

Bu usulsüzlüklerle ilgili olarak, eski Rektör Erdoğan Teziç, diğer üniversite yöneticileri ve görevlileri, Galatasaray Lisesi Müdürü, Galatasaray Eğitim Vakfı yöneticileri hakkında yasal işlem yapılması istendi ve rapor YÖK'e gönderildi. Ayrıca rapor Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık'a da iletildi. Fakat, Teziç ve diğer yöneticiler hakkında gerekli soruşturmalar başlatılmadı. YÖK, raporu Galatasaray Üniversitesi'ne göndererek konu hakkında sadece bilgi talebinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber