Danıştay'dan SSK'nın genelgesine iptal kararı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Danıştay 10. Dairesi, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devrinin ardından SSK dispanserlerinin kapatılmasına ilişkin SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü genelgesi ile genelgenin dayanağı SSK Yönetim Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 18 Şubat 2005 tarihli genelgesi ve dayanağı SSK Yönetim Kurulunun 8 Şubat 2005 tarihli kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, söz konusu genelgeyi ve SSK Yönetim Kurulu kararını oybirliğiyle iptal etti.

Dairenin kararında, 19 Ocak 2005'te yürürlüğe giren 5283 sayılı Kanunda, sağlık birimlerinin tanımlandığı ve ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığına devredileceğinin belirtildiği anımsatıldı.

Kanunda ayrıca, devredilen sağlık birimleri için bir komisyon oluşturulacağı ve komisyon kararı doğrultusunda devir işlemlerinin gerçekleştirileceği hükmüne yer verildiği ifade edilen kararda, "Yasada Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kuruluna bu konuda herhangi bir yetki verilmediği görülmüştür" denildi. Dairenin kararında, şunlar kaydedildi:

"Bu durumda kurum ve kuruluşlara ait sağlık birimlerinin bünyesinde bulunan taşınır, taşınmaz, personel gibi her türlü devir işlemi için bir komisyon oluşturulması ve bu komisyon tarafından alınacak karar doğrultusunda işlemlerin yürütülmesi gerekirken, SSK yönetim kurulunca, yasa ile tanınmayan bir yetkinin kullanılması suretiyle 15 ilde bulunan dispanserin kapatılması ve burada çalışan personelin devri konusunda alınan kararda ve bu karar doğrultusunda da davalı idarece çıkarılan genelgede hukuka uyarlık görülmemiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber