Kapıdan satıcılar nasıl dolandırıyor?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsanları maddi manevi zarara uğratan dolandırıcılar, son dönemde kurbanlarının özelliklerini öğrenip buna göre dolandırıcılık yapıyor.

Bazısı, 'oğlunun asker arkadaşıyım', bazısı 'OKS, ÖSS'ye bu setle hazırlanmak zorundasınız' diyerek vatandaşın parasını çalıyor.

Kolay para kazanmak isteyen dolandırıcılar, kişiye özel yöntemler geliştiriyor. Çevreden aileye ait bilgileri öğrenen dolandırıcılar, bir annenin asker oğluna göndermek üzere verdiği harçlığı, bir kadından eşinin ödemediği taksit borcunu alabiliyor. OKS, LGS ve ÖSS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin ailelerini de eğitim seti almaya mecbur ediyor.

Kapısına gelen satıcıdan alışveriş yaptığı için pişman olan yüzlerce insan var. Mağdur edilenlerin başında ise hasta, yaşlı ve cahil insanlar geliyor. Buzdolabı ve fırın gibi bir hediyeyi kazanmak için küçük de olsa alışveriş yapılması gerektiğini söyleyen ve senet imzalatan, sağlık ve mutfak eşyalarını fahiş fiyatla satan dolandırıcılar, duygu sömürüsü yaparak insanların dikkatlerini dağıtıyor. Kapıdan satılan tansiyon aletlerinin yüzde 80'i yanlış ölçüm yapıyor, zayıflama kemerlerinin ve masaj aletinin ise faydası olmuyor.

Nitelikli dolandırıcılık kapsamına giren kapıdan dolandırıcılık olaylarının ortak özelliği, dolandırıcıların kişilere ait özellikleri bilerek hareket etmesi. Zehra Eren'in başına gelen bir dolandırıcılık olayı da bunu doğruluyor. Eren ailesinin aldığı bir ürünün taksit ödemesinin yapılmadığını öğrenen dolandırıcı, kapıya gelerek borcun ödenmesini, aksi halde icra memurlarının görevini yapacağını söylüyor. Eren, taksit ödemesini kapıya gelen dolandırıcıya yapıyor. Diğer bir olay da yine ailenin yakın takibe alındığını gösterir nitelikte. Fatma Şahin'in oğlu Adem'in askerde olduğunu öğrenen dolandırıcı eve geliyor. "Oğlunuz Adem'in arkadaşıyım. İzne geldim. Adem bana İstanbul'a gidersen mutlaka annemin elini öp, selamımı söyle." dediğini iletiyor ve sözün arasında Adem'in harçlığının bittiğini dile getiriyor. Oğlunun asker arkadaşını memnun etmek isteyen anne, asker oğluna ve arkadaşına hazırladığı bir bohçanın arasına harçlık koymayı da ihmal etmiyor.

Tüketicileri Bilinçlendirme Derneği Başkanı Fuat Engin, dolandırıcıların özellikle hasta, yaşlı ve okuma yazma bilmeyen tüketicileri seçtiğine dikkat çekiyor. Dolandırıcıların cahil ve merhametli insanları kolay kandırdığını ifade eden Engin, bazı ailelerin de yakın takibe alındığını belirtiyor. Tüketici Merkezi'nin hukuk işlerinde görevli avukat Faruk Hançer, kişilere ait şahsi bilgilerin kullanılmasıyla yapılan dolandırıcılığın 'nitelikli dolandırıcılık' kapsamında olduğunu ve kişilerin Ağır Ceza'da yargılandığını kaydediyor. Hançer, bu tür dolandırıcılık olaylarının yaşanmaması için kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. OKS, LGS ve ÖSS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin ailelerine 'Okulun anlaştığı bir kurumuz. Eğitim setini almaya mecbursunuz.' denilerek kitap setini almaya zorladıklarını anlatan Hançer, insan iradesinde baskı oluşturan her türlü satışın dolandırıcılık kapsamı içerisinde değerlendirildiğinin altını çizdi. Hançer, kapıdan satışların ve dolandırıcılığın güvenlik sorunuyla birlikte arttığına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber