MEB, Personel Mevzuatı Bültenler Dizisi yayınlayacak

Haber Giriş : 29 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

memurlar.com özel haber

Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığının açıklaması aşağıdadır.

Bilindiği gibi, istikrarlı ve etkili yönetim; yönetimin amaç, teşkilât ve süreç boyutlarının birbirlerini tamamlamaları ile mümkün olabilecektir. Görev ve hizmetlerin amaç boyutunda etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilebilmesi iyi yetişmiş insan unsuruna dayanmaktadır. Yönetimler ne kadar iyi yetişmiş insan gücüne sahip olurlarsa, yerine getirilmesi gereken hizmetler de o oranda zamanında ve yerinde sunulmuş olacaktır.

Şüphesiz ki, başta yöneticiler olmak üzere tüm personelin görev, yetki ve sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesi beklenen ve istenen bir durumdur. Yürürlüğe konulan mevzuat, buna bağlı olarak alınan kararlar ve yürütülen iş ve işlemler, demokrasinin de bir gereği olarak, olumlu veya olumsuz eleştirilere her zaman açıktır. Ancak, çeşitli aşamalardan geçip neticede bir karara varılarak uygulamaya konulan düzenlemelerin etkin olarak yürütülebilmesi, uygulamadan sorumlu her kademedeki personelin bu düzenlemelere vereceği destekle sağlanabilecektir.

Bu bakımdan, personelin bilgi ve beceri düzeyinin yükseltilmesi, çalışanlar arasında güven ve iş doyumuna dayalı bir ortamın oluşturulması, sorunun değil çözümün bir parçası olarak karar süreçlerine katılımın özendirilmesi ve kararlaştırılan düzenlemelerin olması gerektiği gibi yürütülmesinin sağlanması, çağdaş yönetim anlayışının da gerektirdiği bir zorunluluktur.

Yönetimin önemli bir boyutunu iletişim hizmetleri oluşturmaktadır. Kurumlar arasında ve kurum içinde birimler arasındaki iletişimin büyük bir kısmı resmî yazışmalar yoluyla sağlanmaktadır. İletişimin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi; zaman ve kırtasiye tasarrufunun sağlanması, bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi ve resmî yazışma kurallarına uyulmasına bağlı olduğu kadar, yöneticilerin yetkilerini yerinde, zamanında ve doğru olarak kullanmasına, her kademedeki personelin alanlarında kendilerini yetiştirmesine, geliştirmesine ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesine de bağlıdır.

Bu bağlamda sorunlar, oluştuğu mahalde var olan mevzuat ve diğer kaynaklardan yararlanılarak ve gerekiyorsa milî eğitim komisyonları da işletilerek çözümlenmeye çalışılmalıdır. Çözümlenemeyen konular, ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmak ve çözüme ilişkin görüşlere de yer verilmek suretiyle bir üst birime ulaştırılmalı, araştırma yapılmadan ve kendi görüşlerine yer verilmeden hiçbir sorun üst makamlara veya birimlere taşınmamalıdır. Ayrıca, resmî yazışmaların hiyerarşik kademeye uygun olarak yapılması sağlanmalı, birimler sorunların çözümlenmesinde yetkilerini kullanmaktan kaçınmamalıdır. Millî eğitim müdürlüklerinde, özellikle mevzuatında tereddüte meydan vermeyecek şekilde açık hüküm bulunan konular ile genelge veya münferit yazılarla açıklama yapılmış konular hakkında ?Bilgi Kaynakları? oluşturulmalı ve bu konularda kesinlikle üst makamlara tekrar görüş sorulmamalıdır.

Yazışma, müracaat ve şikâyetlerde hiyerarşik kademelerin takip edilmesi ilkesinden amaç; uygulamada karşılaşılan sorunların mahallinde çözümlenmesi, özümlenemeyen durumlarda çözümün bir üst makamda aranması, dolayısıyla sorunların daha kısa sürede çözümünün sağlanması yoluyla hizmet alanların memnuniyetinin artırılması ve üst kademelerin rutin işler dışında tutulmasıdır.

Böylelikle, il ve ilçe teşkilâtlarının aracı durumdan kurtarılması sağlanacak, başta eğitim-öğretim hizmetlerindeki kalitenin artırılması ve eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çeşitli proje ve politikaların geliştirilmesi ile küreselleşen dünyadaki diğer gelişmelerin takip edilebilmesine de daha fazla zaman ayrılabilecektir.

Bu düşüncelerden hareketle, Bakanlığımıza sıkça sorulan sorulara cevap olmak suretiyle sorunların daha kısa sürede ve mahallinde çözümünü gerçekleştirmenin yanında uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla; Personel Mevzuatı Bültenler Dizisi'nin ilki olan ?Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar? konulu bülten hazırlanarak teşkilâtımızın bilgisine sunulmuş olup, bu bülteni diğer konulara ilişkin olarak hazırlanacak bültenler takip edecektir.

Personel Mevzuatı Bültenler Dizisi'sinin ilki olan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber