Öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklara ayıran tasarı kanunlaştı

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.NET'in Notu: Aşağıdaki haber gereğince ilgili Kanun sadece TBMM'de kabul edilmiş olup, bu Kanun Cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girecektir.

TBMM Genel Kurulu'nda, öğretmenlik mesleğinin adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç-kariyer basamağına ayrılmasına ilişkin yasa tasarısı kanunlaştı. Tasarının kanunlaşmasının ardından Genel Kurul çalışmaları sona erdi. Genel kurul, çalışmalarına bugün saat 14.00'te yeniden başlayacak.
TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlere kadar "öğretmenlerde üç-kariyer basamağı" olarak nitelendirilen ve öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak sınıflandıran yasa tasarısı ele alındı.

Yeni yasaya göre öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılıyor. Öğretmenlerin kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim (hizmetiçi eğitim, lisansüstü eğitim, etkinlik, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar), sicil (iş başarımı) ve sınav sonuçları esas alınacak. Kariyer sınavı 100 tam puan üzerinden alınacak. Değerlendirme puanının yüzde 10'u kıdem, yüzde 20'si eğitim, yüzde 10'u sicil, yüzde 10'u etkinlik ve yüzde 50'sini sınav puanı oluşturacak.

Kariyer basamaklarında yükselecekler değerlendirme puanlarına göre başarı sıralamasına alınacak. Değerlendirmeye alınmak için sınav tam puanının en az yüzde 60'ını almış olma şartı aranacak. Sınav yılda bir ÖSYM tarafından yapılacak.

Yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenlerden uzman öğretmenlik, doktora öğrenimi tamamlanmış olan öğretmenlerden ise başöğretmenlik için sınav şartı aranmayacak. Bu durumda olan öğretmenler kıdem, eğitim, etkinlik ve sicil ölçütlerine göre değerlendirilecek.

Toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde, başöğretmen oranı yüzde 10, uzman öğretmen oranı ise yüzde 20 olacak. Bu oran Bakanlar Kurulu kararı ile bir kat artırılabilecek. Başöğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 40, uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 20 oranında daha fazla öğretim tazminatı verilmesi de yasada öngörülüyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber