Korsan üniversiteler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

abbas güçlü

Bir dönem "korsan üniversiteler" modaydı. İçlerinde legal üniversitelere dönüşenler de oldu. YÖK'le mahkemelik olanlar da. Galiba şimdi yine hortladılar. Gazetelerde "YÖK tarafından denkliği onaylanmıştır" şeklindeki ilanları görünce, eskiler aklıma geldi. Belli ki üniversite önündeki yığılma devam ettiği sürece, "korsanlık" devam edecek.

Oysa YÖK bu konuda çok katı. Gazetelerde ilanı çıkan "uluslararası üniversite"lerden hiçbirine sıcak bakmadığı gibi denklik de vermiyor. Bu konuda onlarca açıklaması var. Peki gazete ilanlarındaki "YÖK tarafından denkliği onaylanmıştır" ifadesi için ne diyorlar? "Tam bir kandırmaca, onlar için de dava açılacak" görüşündeler.

Bu konuda siz siz olun, YÖK'e danışmadan, Türkiye'de başlayıp Avrupa ya da ABD'de devamı gelecek üniversitelere kayıt yaptırmayın. Yoksa ileride başınız çok ağrıyabilir. Onca emek ve onca masrafla aldığınız diplomalarınız sonra bir işe yaramayabilir. Bizden hatırlatması!..

YÖK mağdurları

YÖK, Türkiye'nin belki de en özerk ve en yetkili kurumu. Astığı astık, kestiği kestik. TBMM'nin, cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların bile bazen o kadar yetkisi olmuyor.

Aldığı kararlar kesin. Örneğin, sınavlar konusunda son söz onların.

Ama son günlerde aldığı iki karar çok yoğun eleştirilere neden oluyor.

İlki, UDS ve KPDS. Yani yabancı dil sınavları. İkincisi ise LES. Bu sınavlar, akademisyen olmak isteyenler için çok önemli. Doktoraya başvurmak için her UDS veya KPDS barajı 50'ydi. Oysa YÖK geçen hafta bir anda bu barajı 55'e yükseltti. Ve bu durum, dört gözle yaz dönemi başvurularını bekleyenler üzerinde şok etkisi yarattı. En azından bir sonraki dönem başlayamaz mıydı diyorlar!..

İşte bu konudaki görüşleri:

"KPDS başvuru kitapçığında, 'Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 21 ve 29. maddelerine göre Doktora ve Sanatta Yeterlik sınavlarında Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (UDS) ile birlikte, KPDS'nin kabulüne, doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için UDS veya KPDS herhangi birinden en az elli (50) puan alınması gerektiğine karar verilmiştir' deniliyor. Oysa şimdi 55 dayatması yapılıyor. Bu yönetmelik, sınavlara girilmeden önce değiştirilip duyurulsaydı, biz bu sınava tekrar girerdik. Daha 1 ay önceki KPDS VE UDS başvuruları, yaz dönemi doktora başvuruları için yapıldı. O sınavın kitapçıklarında da yukarıdaki maddeler vardı. Neden kendi yönetmeliğiyle 15 gün içinde çelişkiye düşüyorlar? Neyin peşindeler? Neden keyfi bir şekilde, böyle kararlar alınıyor? Bizim umutlarımızla neden oynuyorlar?.."

LES-ALES kargaşası

"ALES mağdurları olarak sizden kamuoyu oluşturmanız için destek istiyoruz. ÖSYM'nin açıklamasına göre 2005-2006 LES'e giren adayların puanları ALES'e çevrileceği ve bu sonuçların kullanılacağı duyurulmuştu. Ben 2006 Mayıs LES'ten Sayısal puanda 60.272 aldım ve ALES'e çevrilmiş puanım ise 79.225, yani YÖK'ün istediği 70 puanın üzerinde. Fakat şimdi YÖK'ün üniversitelere gönderdiği yazıda ALES'in ilanından sonra açıklanan akademik kadrolara sadece ALES'e girip de 70 puan alanların başvurabileceği yazıyor. Oysa kazanılmış bir hak olarak LES puanlarının 2 yıl geçerliliği vardı. Ayrıca ÖSYM'nin açıklamasında ALES'e çevrilmiş LES puanlarının da kullanılabileceği ibaresi var. Sizden bu konuda yardım istiyoruz. Ben pazartesi mahkemeye başvuracağım. Fakat mahkemenin ne zaman sonuçlanacağını Allah bilir. O zamana kadar zaten kadrolar dolmuş olacak. Olan, yine bizim gibi, bu ülke için bilim üretmeye çalışan garibanlara olacak..."

Özetin özeti: YÖK'le de olmuyor, YÖK'süz de. Ama ağır fatura her defasında gençlere çıkıyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber