Maliye Bakanlığı, Taahhüt ve Sözleşme Tasarılarının Vizelerine İlişkin Genelge yayımlandı

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanlığından:

Taahhüt ve Sözleşme Tasarılarının Vizelerine İlişkin Genelge

(Sıra No:2004/l)

Bilindiği üzere, 5027 sayılı 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununa ekli (İ) işaretli cetvelde, genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin harcamayı gerektiren taahhüt ve sözleşme tasarılarından; tutarı mal veya hizmet alımları için l trilyon liraya, yapım işleri için 2 trilyon liraya kadar olanların Maliye Bakanlığı vizesi dışında olduğu, bu tutarlarda olan ve bu tutarları aşanlara ilişkin Maliye Bakanlığının vize yetkisinin ise belirlenecek limitler dahilinde il valilerine devredilebileceği belirtilmiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 1.1.2004 tarihinde yürürlüğe giren geçici 6 ncı maddesinde ise;

"Geçici l inci madde uyarınca kamu idarelerine mali yönetim ve kontrol görev ve yetkilerinin devredilmesine ve mali kontrol yetkilisi atanıncaya kadar, 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi uyarınca taahhüt ve sözleşme tasarılarının Maliye Bakanlığınca vize edilmesi işlemi devam eder. Maliye Bakanlığı bu süre içerisindeki vize işlemlerini, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde kısmen veya tamamen maliye başkanlıkları, bütçe dairesi başkanlıkları ve il defterdarlıklarına yaptırabilir."

hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca, Bakanlığımızca yapılan vize işlemleri devam ettiğinden, sözkonusu vize işlemlerinde esas alınacak parasal sınırlar ile Bakanlığımıza vize edilmek üzere gönderilecek ihale işlem dosyalarında yer verilmesi gereken belgelere ilişkin olarak bu Genelgenin hazırlanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İhale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak, onaylamak ve denetlemekle görevli personel tarafından bu Genelge esaslarına titizlikle uyulması gerekmektedir.

I. 2004 MALİ YILINDA UYGULANACAK PARASAL SINIRLAR VE VİZE İŞLEMLERİ

2004 Mali Yılı Bütçe Kanununa ekli (İ) işaretli cetvelde 1.1.2004-31.12.2004 tarihleri arasında uygulanacak parasal sınırlar belirlenmiş ve sözkonusu tutarlar EK: l de gösterilmiştir.

2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun "Kısmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler" başlıklı 49 uncu maddesinde, 1050 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin 2004 yılında uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle daha önceki yıllarda, anılan Kanun hükmü uyarınca gerek vizeye tabi olmayan sözleşme ve taahhüt evrakına ait bilgiler, gerekse ilgili merciler tarafından vize edilen sözleşme tasarılarına ilişkin olarak gönderilen özet bilgi formları bundan böyle Bakanlığımıza veya diğer ilgili vize mercilerine gönderilmeyecektir.

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 64 üncü maddesine ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalara göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Bilindiği üzere, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin (b) bendinde, öngörülen ödeneklerin kullanılmasına imkan verecek süre dikkate alınarak, idarelerce ihalelerin zamanında yapılması, birden fazla yılı kapsayan ve yatırım niteliği olan işlerde (doğal afetler nedeniyle yapılması gerekenler hariç) ise yılın ilk dokuz ayında ihalenin sonuçlandırılmasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede sözkonusu hükümde yer alan süre sınırlaması dikkate alınarak ihale işlemleri zamanında sonuçlandırılmalıdır.

17 Aralık 2004 tarihinde vize işlemleri durdurulacağından, ihale işlem dosyalarının bu tarihten önce ilgili vize mercilerine gönderilmesi hususunda idarelerce gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu tarihten sonra kayıtlara giren ihale işlem dosyaları incelenmeksizin iade edilecektir.

A- VİZEDEN MUAF TUTULACAK TAAHHÜT VE SÖZLEŞME TASARILARI

1. Özel idare ve belediyelerin harcamayı gerektiren taahhüt ve sözleşme tasarıları, 2.7.1992 tarihli ve 3833 sayılı Kanunun l inci maddesi kapsamında olup, Bakanlar Kurulunca onaylanan yıllık programlarda yer verilen projelere ilişkin işler ile uluslararası anlaşmalar ve Bakanlar Kurulu Kararı gereğince yurtdışına gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri Birliklerinin ihtiyacı için mahallinden temin edilen her türlü mal ve hizmete ait taahhüt ve sözleşme tasarıları ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında yapılan harcamalara ilişkin taahhüt evrakı tutarı ne olursa olsun vizeden muaftır.

2. Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerde, tutarı mal veya hizmet alımları için l trilyon liraya, yapım işleri için 2 trilyon liraya kadar olan taahhüt ve sözleşme tasarıları vize işlemine tabi tutulmayacaktır. Bu idarelerin genel veya katma bütçe dışında sahip oldukları fonlardan, döner sermayelerden veya yönetimlerindeki diğer kaynaklardan yaptıkları harcamalar, söz konusu fon, döner sermaye veya kaynakların 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununa tabi olmaması halinde vize için gönderilmeyecektir.

B- VİZE İŞLEMLERİNİ YAPACAK MERCİLER

1-Askeri kurum, kuruluş, birlikler ile genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin kuruluş merkezlerinde yapılan taahhüt ve sözleşme tasarılarından;

- Tutarı l trilyon lira ile 10 trilyon liraya kadar olan mal veya hizmet alımlarına,

- Tutarı 2 trilyon lira ile 10 trilyon liraya kadar olan yapım işlerine,

ait olanlar, Maliye Başkanı veya Maliye Başkanlığı bulunmayan yerlerde Bütçe Dairesi Başkanı tarafından Bakanlığımız adına vize edilecektir.

Tutarı 10 trilyon lira ve üzerinde olan taahhüt ve sözleşme tasarıları doğrudan Bakanlığımızca vize edilecektir.

2. Her çeşit askeri kurum, kuruluş, birlikler ile genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin kuruluş merkezlerinde yapılanlar dışında, taşra teşkilatlarınca yapılan taahhüt ve sözleşme tasarılarından;

-Tutarı l trilyon lira ile 6 trilyon liraya kadar olan mal veya hizmet alımlarına,

-Tutarı 2 trilyon lira ile 6 trilyon liraya kadar olan yapım işlerine,

ait olanlar il defterdarı veya görevlendireceği defterdar yardımcısı tarafından,

-Tutarı 6 trilyon lira ile 10 trilyon liraya kadar olan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ait olanlar, il valisi veya görevlendireceği vali yardımcısı tarafından,

Bakanlığımız adına vize edilecektir.

Tutarı 10 trilyon lira ve üzerinde olan taahhüt ve sözleşme tasarıları doğrudan Bakanlığımızca vize edilecektir.

Vize mercileri tarafından yapılacak vize işlemleri sırasında, ihale işlem dosyalarında dikkat edilmesi gereken asgari hususları içeren ve Genelgenin ekinde yer alan inceleme pusulası da (EK:2) dikkate alınarak inceleme yapılacaktır.

4734 sayılı Kanun, 4735 sayılı Kanun ve bu kanunlara dayanılarak çıkarılan mevzuat ile yürürlükte bulunan bütçe uygulama talimatları, tasarruf tedbirlerine ilişkin genelgeler ve diğer mevzuatın öngördüğü hususlar vize işlemleri sırasında gözönünde bulundurulacaktır.

C- VİZE İÇİN GÖNDERİLECEK BİLGİ VE BELGELER İLE VİZE İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR

1) Gönderilecek Bilgi ve Belgeler

a) 1050 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi uyarınca Bakanlığımıza, ilgili maliye başkanlığına, bütçe dairesi başkanlığına, ilgili valiliğe veya defterdarlığa vize için yapılacak başvurularda aranılacak bilgi ve belgeler (EK:3)'de belirtilmiştir. Vize dosyaları bu bilgi ve belgelerin asıllarını ihtiva eden bir asıl dosya ile onaylı suretlerini ihtiva eden bir suret dosya halinde düzenlenerek gönderilecektir. Bunların dışında gerekli olmadıkça başka bir belge gönderilmeyecek; suret dosyadaki belgeler kurum mührü ile mühürlenerek, düzenleyen tarafından imzalanacak ve her sayfaya bir sıra numarası verilecektir. İlan veya ilanların aslı kurumda muhafaza edilecek, ilan metinlerinin yayımlanma tarihi ve sayısını da gösteren onaylı birer örneği ise asıl ve suret dosyalara konulacaktır.

b) Dış borçlanma imkanları ile gerçekleştirilecek olan işlere ait ihaleler de 1050 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükümlerine göre vizeye tabi olduğundan, sözkonusu ihalelere ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesinde de yukarıda belirtilen hususlara uyulacak; yabancı dildeki şartname, ilan ve teklifler ile diğer belgelerin aslına uygunluğu onaylanmış Türkçe metinleri de vize dosyalarına konulacaktır.

c) 1050 sayılı Kanunun 64 üncü maddesine göre, harcamayı gerektirecek taahhütler de vizeye tabi olduğundan sözkonusu taahhütlere ilişkin olarak yukarıda belirtilen bilgi ve belgeler de gönderilecektir.

2) Vize Limitlerinin Belirlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

a) Taahhüt evrakı veya sözleşme tasarısının limit itibarıyla vizeye tabi olup olmadığının, tabi ise vize makamının tespitinde ihale bedelinin (KDV hariç olarak) dikkate alınması gerekmektedir.

b) Vize limitlerinin altında kalmak için yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırı olarak işlerin kısımlara bölünerek ihale edilmemesi gerekmektedir.

3) Gelecek Yıla veya Yıllara Sari Yüklenmeler

a) Özel kanunları gereği yıllara sari ihale yapma yetkisi bulunan kuruluşlar dışındaki idarelerin, yatırım programlarında yıllara sari olarak yer alan projelere veya işlere ilişkin olarak sari ihaleye çıkabilmeleri için 527 sayılı Kanun gereğince Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'ndan "sari taahhüt yetki belgesi" almaları gerekmektedir.

b) Diğer taraftan, 1050 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde sayılan; sürekli hizmetlerden harp kuvvetlerinin yiyecek, giyecek, donatım, silahlanma ihtiyaçları ile bunlarla ilgili maddelerin yaptırma işleri; okul, cezaevi ve hastanelerin yiyecek ihtiyaçları; yapı, onarma ve taahhüde bağlanacak her çeşit taşıma işlerinin yılları bütçelerindeki ödeneklerin yarısını aşmamak kaydıyla gelecek yıla sari olarak ihale edilebilmesi için bu hususta önceden Bakanlar Kurulu Kararı alınmış olması gerekir. Anılan maddede, Bakanlar Kurulu Kararı alınmak suretiyle ihale edilmesine izin verilenler dışındaki işlerin ise gelecek yıla sari olarak ihalesi mümkün bulunmamaktadır.

4) İhaleye Çıkılacak İşler İçin Ödeneğinin Bulunması Koşulu

1050 sayılı Kanunun 45 inci maddesi ve 4734 sayılı Kanunun 5 inci maddesi

gereğince, ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılması mümkün bulunmadığından, idarelerce bu hususun gözönünde bulundurulması gerekmektedir.

Ancak, 4734 sayılı Kanunun 4964 sayılı Kanun ile değişik 62 nci maddesinin (b) bendinde belirtildiği üzere, ertesi mali yılda gerçekleştirilecek süreklilik arz eden mal ve hizmet alımları için bir önceki mali yıl sona ermeden ihaleye çıkılabilir.

Diğer taraftan, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 14 üncü maddesi gereğince dış proje kredilerinden kullanılacak tutarlar için ilgili yıl bütçesinde kullanıcı kuruluşun talebine bağlı olarak kredi anlaşmaları kullanım dönemleri ve tutarlar gözönünde bulundurularak yeterli ödeneğin tahsis edilmesi ve kullanılacak her türlü imkanın kullanımdan önce bütçeleştirilmesi esas olduğundan, finansmanı dış proje kredilerinden sağlanacak harcamalar için ödeneği bütçeleştirilmeden taahhütlere girişilmeyecektir.

5) Sari Yatırım İhalelerinde Gerekli Olan Asgari Ödenek Miktarı

4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (a) bendinde "Yatırım projelerinin planlanan sürede tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla, birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için, işin süresine uygun olarak yıllar itibarıyla ödeneğin bütçelerinde bulunmasını sağlamak üzere programlamanın yapılmış olması zorunludur. İlk yıl için öngörülen ödenek proje maliyetinin % 10'undan az olamaz ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılamaz." hükmü yer almaktadır.

Anılan hükme göre, 2004 yılında başlanılacak yıllara sari işlerde proje veya işe ait 2004 yılı yatırım ödeneği, toplam proje maliyetinin % 10'undan az olamaz.

Bu çerçevede;

a) Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, 2004 yılı içinde başlayacakları ve birden fazla yıl devam edecek işleri için (ikmal inşaatı niteliğindeki işleri dahil) proje maliyetinin en az % 10'u kadar bir ödeneği ayıracaklardır.

Ancak, 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun 12 nci maddesinin (a) bendi gereğince; finansmanı ikili işbirliği çerçevesinde dış proje kredisi ile sağlanacak olan projelerden kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve hidroelektrik santral projeleri için % 10 ödeneği bulunması şartı aranmayacaktır.

b) Ödeneği bir proje numarası altında toplu olarak verilmiş projelerin 2004 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karara göre ilgili bakanın, üniversitelerde rektörün onayı ile detay programları yapılırken, 2004 yılında başlatılacak işlerin proje maliyeti ile proje maliyetinin en az % 10'u tutarındaki ödenek detay programında gösterilecektir.

c) Aynı proje kapsamında birden fazla bölüme ayrılarak aynı anda veya değişik zamanlarda ihale edilen işlerin her biri için de her bir alt projenin en az % 10'u oranında ödeneğinin bulunması gerekmektedir.

d) % 10 ödeneğin hesaplanmasında bütçe ödeneğine ek olarak yatırım programında yer alan diğer kaynaklar da dikkate alınacaktır.

e) Kurumlarca, 2004 yılında başlanacak işlere ait ödeme emirleri, bu işlerle ilgisi kurulmak suretiyle düzenlenecektir. Böylece, işin ihale edilmesi için mahalline gönderilen ödenek, Genel Bütçeye Dahil Daireler ve Katma Bütçeli İdareler Muhasebe Yönetmeliğinin 380 inci maddesine göre saymanlık tarafından taahhüde bağlandığı ilgili yardımcı defterin açıklama bölümünde gösterilir.

Ancak, aynı ödeme emrinin dayanak gösterilmesi suretiyle başka bir iş için ihaleye çıkılması mümkün bulunmamaktadır.

f) Proje maliyetinin en az % 10'u oranında 2004 yılı için ödenek ayrılarak yıl içinde ihale edilen proje veya alt projelerin ödeneklerinden, daha sonra ihale edilecek projelere ödenek aktarılmayacaktır.

g) İhale komisyonlarında görevli maliye memurları ihale kararlarını "% 10 ödeneği vardır." veya "% 10 ödeneği yoktur." şerhini düştükten sonra imzalayacaklardır.

h) İhale vizelerini yapan birimlerce de işin detay programında yer alan proje maliyetinin ve bu proje maliyetinin en az % 10'u olan ödeneğin gösterilmiş olması şartı aranacaktır.

6) Ödenekleri Topluca Verilmiş Olan Projelere Ait Bilgiler

2004 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar gereğince, yıllık yatırım programında ödenekleri toplu olarak verilmiş projeler ile makine-teçhizat, idame-yenileme ve büyük onarım projelerinin detay programlarının kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde ise rektörün onayı ile tespit edilmesi ve Yatırım Programının Resmi Gazete'de yayımlanmasını müteakip 30 gün içinde Bakanlığımıza gönderilmesi zorunludur.

Buna göre, bizzat bakan veya rektör onayı ile tespit edilecek detay programların süresinde Bakanlığımıza gönderilmesi, bu tür projelerden yapılan ihalelere ilişkin vize dosyalarına, anılan bakan/rektör onayının bir örneğinin konulması ve projelerin detaylarında yapılması zorunlu görülen maliyet ve süre değişikliklerinin her bir işin adı belirtilmek suretiyle bizzat bakan/rektör onayıyla yapılması gerekmektedir.

7) Gereksiz Yazışmalara Yer Verilmemesi

Hata ve noksanlıklar nedeniyle vize edilmeyerek iade edilen taahhüt ve sözleşme tasarılarının ikinci kez vize edilmek üzere gönderilmesi olağan olmakla birlikte, hata ve noksanlığın telafi edilemeyeceği durumlarda, gereksiz yazışmalara yer verilmemesi için sözkonusu ihalenin mevzuata uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir.

8) Hizmet Binalarının Yapım ve Büyük Onarım İhalelerini Yapma Yetkisi

180 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre genel bütçeye dahil dairelere ait bina ve tesislerin ihtiyaç programlarını hazırlamak, proje ve keşiflerini yapmak veya yaptırmak, onaylamak veya onaylanmasını sağlamak, inşaatlarını, tadillerini, bakım ve küçük onarımları dışında esaslı büyük onarımlarını yapmak veya yaptırmak görevi anılan Bakanlığa verilmiştir. Ancak, özel kanunlarla yetki verilmiş olan kuruluşlar ile yeterli teknik teşkilatı olduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca kabul edilen kuruluşlar da belirtilen işleri yapabilir veya yaptırabilirler.

9) Diğer Hususlar

a) Taahhüt ve sözleşme tasarılarının vize edilmeden imzalanması (1050 sayılı Kanunun 64 üncü maddesine göre ita amirince sorumluluk üstlenilmesi hali hariç) ve taahhüdün ifasına başlanılması kanuni olmadığından, bu işlemlere ilişkin sorumluluk ilgili idareye aittir.

b) Vize edilen taahhüt evrakından sözleşmeye bağlananlarla ilgili olarak, ihale dokümanı gereğince noterce tescil edilmiş olsun veya olmasın sözleşmenin onaylı bir örneği ile kesin teminat alındığına dair belgenin onaylanmış bir örneği vize yazılarının tarih ve sayısı ilgi tutularak 7 gün içinde sadece ilgili vize merciine gönderilecektir.

c) Şartnamelerde, ilanlarda ve sözleşme tasarılarında, diğer ihale dokümanına atıf yapılmaksızın 4734 ve 4735 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde bulunması zorunlu hususlara açıkça yer verilmesi gerekmektedir.

d) Sözleşmelerin ilgili vize mercilerine gönderilip gönderilmediği ilgili saymanlarca Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde araştırılacaktır.

II. İHALE KOMİSYONLARINDA GÖREVLENDİRİLECEK MALİYE MEMURLARI

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında;

"İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin, genel ve katma bütçeli kuruluşlarda maliye memurunun diğerlerinde ise muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir." hükmü yer almaktadır.

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin anılan Kanun kapsamında gerçekleştirecekleri ihalelerde uygulama birliğini sağlamak amacıyla maliye memurlarının aşağıda yer aldığı şekilde görevlendirilmesi gerekmektedir.

a) Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin merkez kuruluşlarındaki ihale komisyonlarına; maliye başkanlığı bulunan kurumlarda maliye başkanının görevlendireceği bütçe dairesi başkanı, başkan yardımcısı veya servis şefi (iş hacminin fazla olduğu hallerde memur da görevlendirilebilir), maliye başkanlığı bulunmayan kurumlarda ise bütçe dairesi başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya servis şefi (iş hacminin fazla olduğu hallerde memur da görevlendirilebilir).

b) Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin merkez kuruluşları

dışındaki birimlerinin yapacakları ihaleler için kurulacak komisyonlarda ise; ihaleyi yapan kuruluşun ödemelerini yapan sayman veya görevlendireceği memur, ihale Maliye Bakanlığına ait ve komisyon başkanının sayman olması halinde ise sayman yardımcısı veya saymanın görevlendireceği memur (iş hacminin yoğun olduğu illerde ve saymanlık personelinin yeterli olmadığı durumlarda diğer maliye memurlarını görevlendirmeye defterdar yetkilidir),

c) İhaleyi yapacak idare ile bu idarenin ödemelerini yapacak saymanlığın başka il veya ilçelerde olması halinde, bu idarelerin oluşturacağı ihale komisyonlarına; idare ilde ise bu ildeki defterdarın görevlendireceği maliye memuru, ilçede ise o ilçedeki malmüdürü veya görevlendireceği maliye memuru (askeri kurum, kuruluş ve birliklerin ödemelerini yapan saymanlığın aynı il veya ilçede olması halinde sözkonusu saymanlık personelinden görevlendirme yapılacaktır).

III. GAYRİMENKUL KİRALAMALARI

A- Kira Artış Oranı: 2003 ve daha önceki yıllarda kiralanmış olup, 2004 yılında da kiralanmasına devam edilecek gayrimenkuller için, 2004 yılındaki kira artış oranı % 10'u geçmeyecek şekilde uygulanacaktır.

Ancak, sözleşme veya protokollerinde artış yapılmayacağına dair hüküm bulunan kiralamalar ile kira başlangıç tarihinden itibaren bir yıllık kullanım süresi tamamlanmamış kiralamalar için kira artışı yapılmayacaktır.

B- Yeni kiralamalar: 4734 sayılı Kanun uyarınca yapılacak yeni gayrimenkul kiralamalarında sözleşmelere;

1- Yıllık kira bedelinin en fazla üçer aylık (tercihen aylık) eşit taksitler halinde ve dönem başlarında ödeneceğine,

2- Bir yıllık kullanım süresi bittikten sonra kiralamaya devam edilecek hallerde kira bedelinde artış yapılacak ise, bu artışın Bakanlığımızca belirlenecek oranı geçmeyeceğine,

3- Kiralama ile ilgili vergi, resim ve harçların kiraya verene ait olduğuna,

4- Gelir Vergisi Kanununa göre, kira bedelinden vergi tevkifatı yapılması gereken hallerde; kira bedelinden gelir vergisi, fon payı ve sair kanuni kesintiler yapıldıktan sonra kalan kısmının kiraya verene ödeneceğine,

5- Yakıt bedelinin kira bedelinden ayrı olarak kiracı tarafından karşılanacağına,

6- Ödemelerin kiraya verenin Bankasındaki nolu hesabına makbuz

karşılığı yapılacağına,

dair hükümler konulacaktır.

IV. DEVLET MALZEME OFİSİNDEN YAPILACAK ALIMLAR

4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (e) bendi ile, bu Kanun kapsamındaki kuruluşların, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün ana statüsünde yer alan mal ve malzemeler ile ilgili olarak, anılan Genel Müdürlükten yapacakları alımlar, sözkonusu Kanun hükümlerinden istisna tutulmuştur.

Devlet Malzeme Ofisi Ana Statüsünün 4'üncü maddesinde; Ofisin genel bütçeye dahil daireler ile katma ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren teşebbüs, kuruluş, müessese ve bağlı ortaklıkların, özel kanunla kurulmuş tüzel kişiliği haiz banka, ofis, kurum, sandık ve kuruluşlar ile sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait ortaklıkların, istedikleri ve teşekkülce uygun görüldüğü takdirde kamu yararına çalışan derneklerin, özel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, vakıfların ve özel kanunlarına istinaden kurulmuş tarım satış ve tarım kredi kooperatif birliklerinin bu maddede sayılan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulduğu belirtilmekte ve Devlet Malzeme Ofisi'nce sağlanacak malzemelerin her yıl yayımlanan "Malzeme Listesi" nde gösterileceği ifade edilmektedir.

Buna göre, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki kuruluşlar, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün ana statüsünde yer alan mal ve malzemeleri, bu Genel Müdürlükçe her yıl yayımlanan "Malzeme Listesinde" yer alması kaydıyla anılan Kanun hükümlerine tabi olmaksızın adı geçen Genel Müdürlükten temin edebileceklerdir.

Ancak, sözkonusu mal ve malzemelerin ihale yoluyla temin edilmesi halinde, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Ana Statüsünün 23 üncü maddesine göre oluşturulan Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesince standardı belirlenen malzemeler için bu standartlara uyulması gerekmektedir.

V. YÜRÜRLÜK

Bu Genelge, yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükte kalır.

EKLER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber