Baykal'ın gece mitingine yasa engel

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Deniz Baykal'ın 'gece açık havada bir sanatçının vereceği konser arasında seçim mitingi' düzenleme fikrine kanuni engel olduğu anlaşıldı. İşte kanunun ilgili maddesi:

Önceki gün Radikal'e yaptığı açıklamada sıcak havanın katılımcılar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için değişik formüller üzerinde çalıştıklarını belirten Baykal, Yunanistan'da olduğu gibi 'gece mitingleri' düzenlenmesi fikrini ortaya atmıştı.

Eski Yüksek Seçim kurulu (YSK) Başkanvekili ve Danıştay üyesi Ahmet Hamdi Ünlü, bunun yapılamayacağını söyledi. Siyasi partilerin ve bağımsız adayların sözlü propagandayı nasıl yapabileceklerine ilişkin düzenlemenin Seçim Kanunu'nda yapıldığını anımsatan Ünlü, bu yasada bir değişikliğe gidilmediği sürece günbatımından sonra açık havada sözlü propaganda yapmanın mümkün olmadığını anlattı. Ünlü, kapalı mekânlarda ise bu gibi etkinliklerin tertip edilebileceğini sözlerine ekledi.

298 sayılı Seçim Kanunu'nun ilgili maddesinde, 'Açık yerlerde, güneş battıktan doğuncaya kadar toplu olarak, sözlü propaganda yapılamaz' deniyor. Kanunun 'Kapalı yerlerde propaganda' başlıklı maddesinde ise 'Seçimlere katılan partiler veya bağımsız adaylar adına kapalı yer toplantısı yapılabilir' denirken söz konusu toplantıların gece yapılamayacağına ilişkin bir hüküm bulunmuyor.

Eski Türk Ceza Kanunu'nun 526. maddesi, söz konusu propaganda yasağını çiğneyenlere ilişkin düzenlemeyi içeriyor ve aykırı davrananlara üç aydan altı aya kadar hapis cezasını öngörüyordu. Söz konusu madde Kabahatler Kanunu'nda yeniden düzenlendi. Kabahatler Kanunu'nun 'Emre aykırı davranış' başlığı altındaki 32. maddesinde, propaganda yasağının çiğnenmesi durumunda para cezası verilmesi öngörülüyor.

Baykal, gece mitingiyle ilgili önerisni getirirken şöyle demişti: Bu seçim yaz sıcağına denk geldiği için klasik gündüz mitinglerinin yapılması çok güç. Gece mitingleri için de yasal engel bulunuyor. Eğer istenilirse Meclis'te yasa da değiştirilebilirdi, olmadı. Benim formülüme göre konser etkinliği yapılarak bunlar daha sonra bir siyasi mitinge dönüştürülebilir. Bu model Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinde uygulanıyor. Gece maçı olabildiğine göre gece mitingi de olabilir, aydınlatma ve güvenlik sağlanabilirse..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber