Alternatif telekomcu uzak mesafede eski tarifeye dönüyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un şehiriçine zam, uzak mesafeye ise indirim getiren tarifesinin Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından harekete geçen alternatif operatörler, yeni stratejilerini bugün açıklayacak.

Türk Telekom'un (TT), 1 Mart'ta tartışmalar birlikte uygulamaya geçen ve şehiriçi görüşmelerde yüzde 25 zam yaparak, uzak mesafe görüşme hizmetlerinde indirime gittiği yeni tarifeye Danıştay'dan "dur" kararı gelmesinin ardından gözler Tüketciler Birliği ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'ne (Telkoder) çevrildi.

Tüketiciler Birliği ve Telkoder, Danıştay'ın verdiği kararının ardından izleyecekleri stratejiyi bugün açıklayacak. Süperonline Telekom Genel Müdürü Savaş Ünsal, "Türk Telekom'un Danıştay'ın verdiği durdurma kararına itiraz hakkı bulunuyor. Bu yüzden bir uyku süreci daha olacaktır. Bu da bizim 1-2 ayımızı alacak. Son Türk Telekom tarifelerinin kullanıcıya da alternatif telekom şirketlerine de faydası olmadığını biliyoruz. Bu bakımdan bizim için olumlu bir süreç olacaktır" dedi.

Operatör gelirleri düştü

Ünsal, Türk Telekom ile rekabet edebilmek için kendi tarifelerinde de indirime gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Danıştay'dan karar geri dönerse ona göre tekrar eski uzak mesafe tarifeleri uygulamaya başlarız. Uzak mesafe görüşme hizmeti verenlerin gelirleri yüzde 20 düşmüştü. Kârlar da bir o kadar aşağıya indi. Uzak mesafe operatörleri marttan beri zor durumdaydı" dedi. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz de Danıştay'ın kararına sevindiklerini söyledi.

Türk Telekom ise henüz resmi bir bildirim yapılana kadar mevcut tarifelerin geçerli olacağını belirterek tebliğden sonra ise gereğinin yapılacağını açıkladı.

Telkoder, Türk Telekom'un 1 Mart 2007'tarihinde başlattığı yeni ücret tarifesinin onaylanmasına dair 25 Aralık 2006 tarihli Telekomünikasyon Kurulu (TK) kararının ve 28 Ağustos 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tarife yönetmeliğinin 7'nci maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11'inci ve 12'nci maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Karar oy çokluğuyla

Danıştay 13'üncü Dairesi de Telekomünikasyon Kurulu'nun kararının yürütmesinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi. Danıştay verdiği durdurma kararında, ?Davalı TK tarafından şehiriçi aramalara yapılan zammın, 3 yıldır herhangi bir artış yapılmamasından kaynaklandığı ileri sürülmekte ise de aynı tarifenin şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yüksek oranlarda indirim içermesi nedeniyle 406 sayılı kanunun 30/b maddesinde belirtilen tarifelerin dengelenmesinin hukuka aykırı olarak yapıldığı anlaşıldığından davalı idarenin savunması hukuki bulunmamıştır? denildi.

Davalı durumda bulunan Telekomünikasyon Kurumu'nun ve Türk Telekom'un Danıştay'ın aldığı bu karara itiraz hakları bulunuyor. Yapılacak itirazlar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından görüşülecek.

TT'nin tarifesi sektörde büyük kavga çıkarmıştı

Türk Telekom'un (TT) yeni tarifesi sektörde büyük bir kavga çıkarmıştı. TT'nin gerçek zam oranını yüzde 115 olduğunu iddia eden Tüketiciler Birliği, "Tele Kazık" kampanyası başlatırken Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) ise TT'nin yaptığı tarife değişikliklerinin ardından kasasına 2007 yılında 727 milyon dolar (vergiler dahil 965 milyon dolar) para gireceğini ileri sürmüştü. Telkoder yöneticileri tarife değişikliği geri alınmazsa 35 UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri) şirketinin 3 ila 6 ay arasında ya sektörden çıkacağını ya da iflas edeceğini açıklamasında bulunmuştu. Türk Telekom ise tüm bu eleştirilere 2007 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıklayarak cevap verdi. 2007 yılı ilk çeyreğine ilişkin performans rakamları ile telekomünikasyon sektöründe rekabetin arttığını ortaya koyan Türk Telekom açıklamasında "Türk Telekom gelirlerinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında değişim yaşanmazken, uzak mesafe telefon görüşmeleri ve ADSL kullanıcı sayısında artış gözlendi" dedi. Türk Telekom açıklamasına şöyle devam etti: "Fiyat dengelemesi nedeniyle zarar göreceğini iddia eden alternatif operatörlerinin trafiğinde ise dengelemeden sonra aylık bazda yüzde 25'e varan oranlarda artış yaşandı. Türk Telekom'un 2006 ilk çeyreğinde 1.786 milyar YTL olan toplam gelirleri, bu yıl aynı dönemde 1.784 milyar YTL olarak gerçekleşti. Ev ve iş telefonu gelirlerinin yüzde 6 azaldı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber