Ağustos ayı sonuna kadar elektrik aboneliklerini herkes üzerine alacak

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEDAŞ'ın 2004 yılı başında uygulamaya koyduğu karara göre ağustos ayı sonuna kadar elektrik aboneliğini kendi üzerine yaptırmayan kullanıcıların elektriği kesilecek.

Karara göre abonelerden, ?güvence bedeli? adı altında bağlantı gücü kilowatı başına konutlar için 7 milyon 800 bin, ticarethaneler için 23 milyon 200 bin lira alınacak. Bu rakam, damga pulu ücretiyle birlikte konutlar için en az 30 milyon, ticarethaneler için en az 100 milyon lirayı buluyor.

TEDAŞ İzmir Müessese Müdürlüğü, 2004 yılı başından itibaren aboneleri güncelleştirmek için uygulamaya koydukları karar sayesinde 7 ay içinde 8 bin kaçak elektrik tüketicisi tespit ederek 8 trilyon lira kaçak elektrik kullanım cezası kesti. TEDAŞ'ın 2004 başında aboneleri güncelleştirmek için uygulamaya koyduğu karara göre aboneliği kendi üzerine olmayan kullanıcıların, abonelik sözleşmelerini ağustos ayı sonuna kadar kendi üzerlerine yaptırması gerekiyor. TEDAŞ İzmir Müdürü Abdullah Atalay, uygulanan yöntemle usulsüz ve kaçak elektrik kullanımının azaldığını söyledi. Ağustos sonuna kadar abonelik sözleşmelerinin asıl kullanıcıları üzerine yapılması uygulamasının vatandaşların lehine olduğunu vurgulayan Atalay, ?Kuruluşumuz tarafından tespit edilecek usulsüz enerji kullanımı neticesinde, sözleşmenin tarafı başkası olduğundan enerjinin kesilmesi, usulsüz kullanım sebebiyle ceza ödenmesi durumunda kalınacaktır. Güvence bedeli, abonenin tarafı olan gerçek veya tüzel kişilerden alınan bir teminattır.? dedi.

Sadece güvence bedeli alınıyor

Abonelerden yalnızca güvence bedeli alındığının, bunun bir teminat olduğunun, bu bedelin bağlantı gücü kilowatı başına konutlar için 7 milyan 800 bin, ticarethaneler için 23 milyon 200 bin lira olduğunun altını çizen Atalay, ?Elektrik, gerek özel hukuk gerekse ceza hukukunda ticari bir mal, meta olarak tariflenmektedir. Mal alışverişlerinin sözleşmeye bağlanması, karşılıklı kural ve yaptırımlarının belirlenmesi özel hukuk hükümlerinin doğal neticesidir. Bunun yanında abonelerin ve kuruluşumuzun bağlı olduğu ve mükellefin yükümlü olduğu Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 14. maddesi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 122 sayılı kararı, başkası adına olan abonelikten elektrik kullanmasını ?usulsüz elektrik kullanımı' olarak tarif etmiştir. Örneklemek gerekirse abone olan kuruluşumuzla akit yapan gerçek veya tüzel kişi, abonelik adresini terk ettiğinde veya sattığında, abonelik sözleşmesini feshederek enerjiyi kestirmezse, kullanıcı başkası dahi olsa elektrik borcundan sorumlu olmaktadır.? diye konuştu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber