DGM'ler kapatıldı, polis yasal dinleme yapamıyor

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde kapatılan devlet güvenlik mahkemelerinden doğan boşluk doldurulamayınca polis, suç şebekeleri ve terör örgütlerine yönelik mücadelede zorlanıyor.

Emniyet birimleri 4 gündür DGM yargıçlarından telefon dinleme taleplerine onay alamıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, anayasa değişikliği paketini onaylamasıyla kapatılan DGM'lerin yerine, yetki alanı birden çok ili kapsayan geniş yetkili ağır ceza mahkemelerinin kurulması bekleniyor. Telefon dinleme ile ilgili kararların hangi mahkeme tarafından verileceği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca belirlenecek. Güvenlik güçleri bu sü- re içinde yürüttükleri soruşturmalarda teknik takip ve telefon dinlemelerinin nasıl yapılacağı sorusuna cevap arıyor.

Polis, daha önce yerel mahkemele-re başvurarak telefon dinleme yetkisi alabiliyordu. Ancak bu yetki yerel mahkemelerden alınarak devlet güvenlik mahkemelerine devredilmişti. Yet- ki devri de zaman zaman krize yol açmıştı. Polis, 15-20 Kasım saldırılarından önce El-Kaide'nin Türkiye ayağıyla ilgili bilgi toplamak için telefon dinleme izni istemiş; mahkeme reddetmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber