Pilot açiğini kapatmak için yılda bin pilot yetiştirilecek

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin pilot açığı kapatmak ve özel havayolu şirketlerinin birbirlerinden yüksek fiyatla pilot transfer etmelerini önlemek amacıyla bir çalışma başlatan Ulaştırma Bakanlığı, 5 yılda 1000 pilot yetiştirecek.

Türkiye'nin pilot açığını kapatmak ve özel havayolu şirketlerinin birbirlerinden yüksek fiyatla pilot transfer etmelerini önlemek amacıyla bir çalışma başlatan Ulaştırma Bakanlığı, bu kapsamda 5 yıl içinde bin pilot yeştirmeyi planlıyor. Pilot açığının kapatılmasını sağlamak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda bir komisyon oluşturuldu. Komisyonda Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekoulu, Türk Hava Kurumu (THK) Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSİD), Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA), MNG,Fly ve Onur Hava Yolları yer aldı. Önümüzdeki aylarda çalışmaya başlayacak komisyon, özel sektörün talepleri doğrultusunda istenilen miktarda pilot eğitecek. İlk etapta Anadolu üniversitesi ile THK'de yetiştirilmesi planlanan pilot adaylarına, burada temel eğitim verilecek. Temel eğimi başarıyla bitirenler özel sektöre geçerek, uçak tiplerine göre uzmanlaşacak. Özel sektör de bu hizmet karşılığında Anadolu Üniversitesi'nin ihtiyacı olan teknik techizat harcamaları için 400 bin dolarlık bir kaynak yardımında bulunacak.

Pilot transferinin önüne geçilecek

Bilindiği gibi turizim sezonunu başlamasıyla birlikte, sektöre yeni giren havayolu şirketleri Fly ve Onur air'den 55 pilot transfer etmişti. Bunun üzerine harekete geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırm, "Şirketleri batırabilecek pilot transferlerin önüne gekmek için plan yaptık. Önce sektör temsilcilerini bir araya getirerek sorunları dinledik.Yapılan toplantı sonrası, ortaya çıkan tabloda pilot açığının olduğu belirlendi. Özellikle 'Bölgesel Havacılık Projesi'yle birlikte havada yaşanan hareketlilik, önümüzdeki sezonlarda pilot açığının daha da artacağını bize gösterdi. Bunun üzerine bakanlığımız başkanlığında oluşturduğumuz çalışma grubuyla, 5 yıl içinde 1000 pilot yetiştirmeyi hedefledik. Türkiye'nin iç hat uçuşlarıyla aldığı mesafe bize, pilot istihdamına büyük ihtiyaç olduğunu gösterdi." dedi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber