Büyükşehirden TOKİ'ye 55 milyon dolarlık gol

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ Sami Yen'e 34 bin metrekarelik alana 102 bin metrekare inşaat yapmayı planlıyordu. Belediye Meclisi, emsali 2.5 olarak kabul edince TOKİ, bu kararla 55 milyon dolarlık kârdan oldu..

Galatasaray'ın yılan hikayesine dönen Seyrantepe Projesi ve TOKİ'ye devrettiği Ali Sami Yen projeleri için ilk adım atıldı. Seyrantepe Projesi TOKİ'nin istediği gibi geçerken Ali Sami Yen projesinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi TOKİ'ye 55 milyon dolarlık bir gol attı. TOKİ, turizm ve ticaret merkezi inşaa edeceği Ali Sami Yen Stadı'nın 34 bin metrakere olan arsasının spor alanından çıkartılarak 3 emsal ve yükseklik serbest koşullarında turizm ve ticaret alanına alınmasını talep etti. Dün Selediye Meclisi'nde görüşülen plan tadilat teklifi tartışmalara neden oldu. Tartışmalar arasında Meclis, Ali Sami Yen stadı arsanının spor alanı lejantından çıkartmayı, yüksekliği serbest bırakmayı kabul etti ancak emsali 3 yerine 2.5 olmasına karar verdi. Bu kararla 34 bin metrekarenin üzerine 3 emsalle 102 bin metrekare inşaat alanı yapmayı planlayan TOKİ, 2.5 emsalle 85 bin metrekareyle yetinmek zorunda kalacak.

KÂR 258 MİLYON $'A İNDİ

Mecidiyeköy'de lüks ofislerde metrekare satış fiyatı 4 bin dolar olduğundan hesapla TOKİ, Ali Sami Yen projesinden 408 milyon dolar gelir, Galatasaray'ın 2 dönümlük payı nedeniyle alacağı olan 20 milyon dolar ve 75 milyon dolarlık inşaat harcamaları çıktığında net 313 milyon dolar kar etmeyi planlıyordu. Oysa emsalin ve inşaat alanının düşürülmesiyle TOKİ, 85 bin metrekarelik inşaattan 258 milyon dolar gelir sağlayabilecek. Bir başka deyeşle TOKİ 55 milyon YTL'lik kârdan olacak. Hasılat paylaşım modeli ile yaptırılacak projede yüzde 50-50 kar paylaşımı ile hesaplandığında müteahhit firma ve TOKİ, Sami Yen Projesi'nden 156'şar dolar yerine 129'ar milyon dolar kar elde edecek. TOKİ onaylanan plan gereği Ali Sami Yen Stadının yerinde Otel, Rezidans, Ofis, büro alışveriş merkezi, tiyatro eğlence merkezi, çok katlı mağaza,restorant, gazino, finans kurumları yapabilecek ve ayrıca proje metroyada bağlanabilecek. TOKİ'nin turizm ticaret merkezi emsalinin 3'e çıkarılması için yeniden Büyükşehir Belediyesine başvuracağı öğrenildi.

SEYRANTEPE MÜJDESİ

Öte yandan Belediye Meclisi'nden Seyrantepe ile ilgili ise Galatasaray'a müjdeli bir haber çıktı. Projenin gerçekleştirileceği arazinin imar planlarının değiştirilmesi için TOKİ'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı başvuru oybirliğiyle kabul edildi. Yeni plana göre daha önceki planlarda ağaçlandıralacak alan olarak görülen araziye spor, sağlık tesisleri alanı, turizm ve ticaret ile hark alanı fonkisyonu verilmesine onay verdi. Seyratepe projesinde TOKİ'nin istediği gibi emsal 2 ve yükseklik serbest koşullarında kabul gördü. Arazinin 46 bin metrakeresinde spor tesisi, stadyum, antreman tesisleri, yönetim binası, sağlık ünitesi gibi yardımcı donatılar ile bu tesisleri tamamlayıcı ticari fonksiyonlar yer alabilir denildi. 120 bin metrakeresine turizm ticaret alanları yapılabilecek. Ayrıca 218 bin metrakere arazinin ise Sağlık Bakanlığı'na tahsisli olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber