Vali Atak: Kasapta sünnet görüntülerini izleyince şoke oldum

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAKARYA'nın Geyve İlçesi'nde, belediyenin düzenlediği sünnet şöleninde 12 çocuğun kasap dükkanında sünnet ettirilmesinin yankıları sürüyor. Sakarya Valisi Hüseyin Atak, ?Görüntüleri televizyonda izleyince şoke oldum. İğrenç bir sey, böyle şey olmaz. Böyle bir şeyi hangi zihniyet yapabilir? Gereği ne ise yapacağız'' dedi. Vali Atak, şöleni yapan Geyve Belediye Başkanlığı hakkında inceleme başlatıldığını söyleyerek, ?Belediyeden şölenle ilgili kapsamlı açıklama istedik'' dedi. Bu arada Geyve Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Kır'ın, DYP'den Başkan olduğu önceki dönemde ?resmi evrakta sahtecilik' suçundan 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, dosyanın Yargıtay'da olduğu ortaya çıktı.

Geyve Belediye Başkanlığı, ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için geçen pazar günü toplu sünnet şöleni düzenmiş, ilçeye bağlı köylerden 47 yardıma muhtaç aile başvuruda bulunmuştu. İlçe merkezinde bulunan katlı pazaryerine kurulan yataklar yetersiz kalınca sünnet olacak toplam 50 çocuktan 12'si, hemen yan tarafta bulunan Gazi Geyve İş Merkezi'ndeki Uysal Kasabı'na götürülmüştü. Kapısındaki camda, ?Et, But, Kanat, Göğüs, Ciğer' yazan kasap dükkanına sünnet kıyafetleriyle birlikte getirilen çocuklar, buradaki masaya yatırılarak başlarında zabıta ekipleri beklerken sünnetçi tarafından sünnet edilmişti. Belediyenin sünnet şöleninde yaşanan bu duruma bazı anne babalar tepki göstermiş, ancak çocuklarının bu şekilde sünnet olmasına engel olamamışlardı. Konuyla ilgili haberlerin internet sitelerinde yayımlanmaya başlamasıyla, belediye ekipleri dün akşam kasap dükkanını apar topar boşaltmış, Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Kır, olayı yalanlamıştı.

VALİ ATAK: İĞRENÇ BİR ŞEY

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, bugün konuyla açıklama yaptı. Kasap dükkanında yapılan sünnetin kabul edilemez olduğunu belirten Vali Atak, şunları söyledi:

?Görüntüleri televizyonda izleyince şoke oldum, Gazetelerde de yer aldı. Çok üzüldüm. İğrenç bir sey, böyle şey olmaz. Olmaması gereken bir olaydı. Akıl kârı değil. Böyle bir şeyi hangi zihniyet yapabilir? Gereği ne ise yapacağız. Bu konuyla ilgili olarak, bu sünnet şöleninde Geyve Grup Sağlık Başkanlığı'nda görevli personelin görev alıp almadığının araştırılması için Geyve Kaymakamlığı'na talimat verdim. Kaymakamlık bunu araştıracak. Ancak gelen ilk bilgiler sünnet şöleni için Sağlık Grup Başkanlığı'ndan talep olmadığı yönünde.'' Vali Atak, sünnet şölenini yapan Geyve Belediye Başkanlığı hakkında da inceleme başlatıldığını söyleyerek, ?Belediye Başkanlığı'ndan sünnet şöleniyle ilgili kapsamlı açıklama istedik'' dedi.

KAYMAKAMLIK DA İNCELİYOR

Geyve Kaymakamı Seyfettin Azizoğlu ise Valiliğin talimatı sonrasında Geyve Grup Başkan Vekilliği ve Belediye'ye resmi yazı yazarak bilgi istediklerini belirterek şunları söyledi:

?Belediyeden görsel ve yazılı basında çıkan haberleri dikkate alarak bilgi istedik. Gerekirse İçişleri Bakanlığı'ndan bununla ilgili olarak müfettiş talebinde bulunacağız.''

BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Geyve Belediye Başkanı Mehmet Kır da bugün yaptığı yazılı açıklamayla haberlerin belediye hizmetlerini sabote etmek amacıyla yapıldığını öne sürdü. Mehmet Kır'ın yazılı açılklaması şöyle:

?Belediyemiz tarafından ilçemizde her yıl fakir, kimsesiz ve yardıma muhtaç insanların sünnet çağına gelen çocuklarının sünnet edilmesi geleneksel hale getirilmiş ve yapılan ilan ve başvurular neticesinde 45 fakir ve yardıma muhtaç aile başvuruda bulunmuştur. Bu ailelerin çocukları ilçemize ve beldemize yakışan bir sünnet şöleni ile her yıl oldugu gibi bu yıl da Geyve Kaymakallığı'na bilgi verilerek 17 Haziran Pazar günü Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri'nde ehliyetli tecrübeli ve emekli sağlık memuru (sünnetçi) Şevket Arık'ın organizasyonunda sünnetleri gerçekleştirilmiştir. Haberde adı geçen dükkan, belediyemize ait olup daha önce de müstecir olarak bulunan Salim Uysal isimli esnafın kasaplık yaptığı işyeridir. Ancak adı geçen esnaf aynı gün açılısı yapılan belediyemize ait Gazi İş Merkezi'nde kiralamış olduğu yeni kasap dükkanına bir hafta önce işyerini nakletmiştir. Habere konu olan işyerini boşaltmıştır. Sünnet çocuklarının çokluğu sebebiyle sünnetçiler tarafından da bu işyerinin boş olarak bulunması, kasaplıkla ilgili herhangi bir alet ekipman bulunmaması ve içinde kalebodur fayans kaplı hijyen şartları uygun işyeri steril hale getirilerek sünnet çocuklarınının bir kısmının sünnet edildiği bir yerdir. Kasap dükkanı değildir. Sadece müstecir tarafından yazılmış yazılar camdan silinmediği, ancak içinde kasaplıkla ilgili hiçbir malzemin bulunmadığı boş bir dükkandır.'' Başkan Mehmet Kır açıklamasında, sünnet edilen 45 aileden şu ana kadar kendilerine intikal eden sağlık sorunu bulunmadığını da belirttiği açıklamasında, ?Hayırlı hizmet yaptığımız ve anlamlı hizmete haber konusu yapılması ise tamamen belediyemizin yapmış oldugu hizmetlerin ve faaliyetlerin sabote edilmesi, karalanmasından ibarettir'' dedi.

YARGITAY'DA DOSYASI VAR

Bu arada, Geyve Belediye Başkanı Mehmet Kır'ın 1998 yılında DYP'den Belediye Başkanı iken ?resmi evrakta sahtecilik' suçundan yargılanıp 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı. Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıl önce karara çıkan davada Geyve Belediye Başkanı Mehmet Kır'ın Belediye arsalarıyla ilgili olarak 9 Kasım 1998 yılında yapılan araştırmada resmi evrakta sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açıldı. Mehmet Kır ile ilgili yerel mahkemenin verdiği kararın dosyası ise şu anda Yargıtay'da.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber