İHL'liler için üniversite rehberi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmam-Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), imam-hatip ve meslek lisesi öğrencileri için üniversite tercih raporu hazırladı.

Derneğin 'www.onder.org.tr' isimli internet sitesinde yer verilen raporla, ÖSS'ye giren ve önümüzdeki günlerde tercih yapacak katsayı mağduru öğrencilere, Türkiye'de tercih edebilecekleri alanlar ve yurtdışı eğitim imkanları hakkında geniş bilgi veriliyor.

"Eğitimde fırsat eşitliğini bozan katsayı uygulamasına rağmen üniversite kapısı, meslek lisesi mezunları ve özellikle imam-hatip lisesi mezunları için tamamen kapanmış değildir." denilen raporda, imam-hatip mezunlarının kendi alanlarında dikkatli tercih yapılması durumunda üniversiteye girilebileceğine dikkat çekiliyor. İlahiyat fakültesi ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini tercih etmesi durumunda ek puanla yerleşebilecekleri belirtilirken, imam-hatip lisesi öğrencilerinin 2 yıllık ilahiyat ön lisans programlarına da sınavsız kayıt yaptırabileceğine vurgu yapılıyor. Raporda, bu programın tamamlanmasının ardından öğrencilerin Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin açmış olduğu İLİTAM organizasyonuna katılıp ek dersler alarak fakülte mezunu olabilecekleri belirtiliyor. İmam-hatip mezunlarının meslek liselerinin dolduramadığı önlisans program kontenjanlarından da faydalanabileceğinin hatırlatıldığı raporda, bu alanlardan da mühendislik fakültelerine dikey geçiş yapılabileceği ifade ediliyor.

ÖSS'de 185 barajını aşan imam-hatip öğrencilerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurabileceklerinin anlatıldığı raporda, şu bilgiler yer alıyor: "Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri de ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür. Bu programlara, kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacaktır. Bu programlara en az kaç ÖSS puanı alan adayların başvuracaklarına, sınavı yapan ilgili yükseköğretim kurumunca puan türü belirtilmeksizin karar verilir ve bu karar basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber