Sezer, 2000 yılında en çok oy alan rektör adayları listeden çıkarıldığı için, listeyi iade etmişti!!!

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer, Temmuz 2000'de YÖK'ün gönderdiği rektör adayları listesini, en çok oy alan rektör adayları listeden çıkarıldığı için iade etmişti. İade gerekçesinde YÖK'ten daha demokratik bir tavır beklediğini vurgulayan Sezer'in 4 yılda değişime uğraması dikkat çekti.

Önceki gün 22 üniversitenin yeni rektörlerini belirleyen Sezer, yine tartışmalı bir karara imza attı. Sezer, YÖK'ün gönderdiği listeyi 5 yerinden delerek, Gazi, Cumhuriyet, Erciyes, Fırat ve Trakya Üniversiteleri rektörlüklerine, seçimlerde en çok oy alan adayları değil, ikinci sırada olanları atadı. Sezer, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne bin 64 oy alan Rıza Ayhan'ın yerine, 366 oy alan Kadri Yamaç'ı atadı. Sezer'in atadığı 22 üniversite rektörü arasından 10'u bu göreve ikinci kez seçilmiş oldu. Mevcut rektörler arasında ikinci defa seçilemeyen tek aday ise Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan oldu. Ayhan, "Hoş bir davranış olmadı" derken, konuyu, AİHM'ye taşıyacağını kaydetti. GÜ Üniversite Senatosu da Sezer'in, kararı geri çekmesi gerektiğini savundu.

CHP'de konuştu, rektörlüğü garantiledi
Sezer, Rektör Rıza Ayhan başta olmak üzere ilk sırada seçilen 5 rektörü yeniden atamazken, bir grup öğretim üyesiyle Meclis'te cüppeli eylem yapan ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'u rektör olarak atadı. ODTÜ Rektörü Akbulut, Meclis'te CHP grup toplantı salonunda kürseye çıkarak YÖK Kanunu'na karşı çıkmıştı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nusret Aras'ın da aynı göreve yeniden atanması dikkat çekici bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Emin Alıcı da YÖK Yasası çalışmalarında hükümete karşı aldığı tavırla tanınıyor. Cumhuriyet Üniversitesi'nden 163 oy almasına rağmen atanamayan rektör adayı Prof. Dr. Faruk Kocacık, rakiplerinin "Yanında dinciler ve sağcılar var" diye karalama kampanyası başlattıkları yolunda duyum aldığını açıkladı.

'Sezer açıklama yapsın'
Sezer'in tavrı akademisyenler ve sivil toplum kuruşlarınca tepkiyle karşılandı. Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Kadir Erdin, Sezer'in seçimlerde en çok oy alan rektör adaylarını neden atamadığını kamuoyuna açıklamasını istedi. Sezer'in 2000 yılında rektör atamaları sırasında, üniversitelerden gelen oy sıralamasını gözönüne almaması nedeniyle YÖK'ü demokrasiye uymamakla suçladığını hatırlatan ve seçimlerde en yüksek oy alan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, "Bugünkü ortam onun takdir hakkıdır" dedi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, 4 rektör adayının en fazla oyu almasına rağmen rektör olarak atınmamasının, antidemoktarik bir tutum olarak anılacağını savundu. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrittin Yokuş da Sezer'in rektör atamalarını hakkaniyet kurallarına göre yapmadığını savundu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber