Milletvekili adaylarına sağlık önerileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili adayları ve parti genel başkanlarını yoğun çalışma temposu, uzun süre ayakta kalma, oturma veya seyahat etme uyku düzeninin bozulması, aşırı sıcakta ve güneş altında uzun süre kalma, çok sayıda kişiyle öpüşme gibi nedenlerden dolayı çeşitli sağlık sorunlarının beklediği bildirilerek, çeşitli önerilerde bulunuldu.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekili adayları ve parti liderlerinin 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçimleri nedeniyle yoğun propaganda çalışmaları sırasında bazı sağlık sorunları yaşayabileceklerini belirtti.

Filiz, "Adaylar, yaş ve risk faktörlerine göre düzenli olarak genel sağlık taraması yaptırmalı ve koruyucu önlemler almalı. Kalp, tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar, aşırı kilolu olanlar diyetisyen takibi ile düzenli ve dengeli beslenme programlarına uymalı" dedi.

Müge Filiz, uzun süre ayakta kalmak kadar uzun süre masa başında uygun olmayan pozisyonda oturmanın da sağlık açısından risk taşıdığını belirterek, "Özellikle araç ile uzun süren seyahatlerde belli aralıklarla mola verilmesi gerekir" uyarısında bulundu.

Uyku düzeninin bozulması ve yeterince dinlenememenin vücut direncini azaltıp, hastalıklar için zemin hazırladığını söyleyen Filiz, "Bu nedenle siyasiler ışık ve gürültüden uzak bir ortamda günde en az 6-8 saat uyumaya dikkat etmeliler" diye konuştu.

Güneş çarpması, sıcak hava ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı tansiyon düşmelerine karşı ince, vücudu sıkmayan pamuklu giysilerin tercih edilmesi, gölgelik, siperlik kullanılmasının yararlı olacağı tavsiyesinde bulunan Filiz, konvoylarda trafik kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.

Filiz, el ve vücut hijyeninin de önemine dikkati çekeerek, öpüşme yerine el sıkma şeklinde selamlaşmanın tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi.

Adayların sebze ve meyve ağırlıklı gıdaları tercih etmelerini öneren Filiz, aşırı tuzlu gıdalardan da kaçınmaları uyarısında bulundu.

Filiz, adayların egzersiz yapmalarını da tavsiye ederek, şunları kaydetti:

"Çok ağır egzersiz olmamak şartı ile eğer bir egzersiz programı uyguluyorlarsa buna devam etmeleri, eğer uygulamıyorlarsa haftada en az 2-3 gün 30 dakika tempolu yürüyüş veya yüzme gibi bir spor yapmaları uygun olur. Ofislerinde aşırı sigara kullanımı, yeterince havalandırmanın olmaması gibi akciğer hastalıklarına zemin hazırlayacak durumlara yönelik önlemler almaları gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber