Öğretmenliğe Unvan Getiren Kanunun Açıklaması

Öğretmenliğe unvan getiren Kanun bugünkü Resmi Gazetede (08.07.2004) yayımlandı. Bu Kanunu geçen hafta içerisinde sitemizde yorumlamıştık. Kanunun ayrıntıları haberin detayında yer almaktadır. Ancak, şu önemli hususun altını çizmek istiyoruz: Hem başöğretmenlik hem de uzman öğretmenliğe yapılacak atamalar ÖSYM sınavı ile yapılacaktır. Bu sınava ilişkin yönetmelik ise Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak bir Yönetmelikle düzenlenecektir. Şimdi bu yönetmeliğin yayımlanmasını beklemek gerekmektedir. Zira yükselme ilişkin tüm ayrıntılar bu yönetmelikte yer alacaktır.

Haber Giriş : 08 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlik Mesleği Üçe Ayrılıyor
1- Öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmaktadır.

Kademeler arası geçiş
2- Kariyer basamaklarında yükselmede şunlar dikkate alınacaktır.
- Kıdem: %10
- Eğitim (hizmet içi eğitim, lisansüstü eğitim): %20
- Etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar): %10
- Sicil: %10
- Sınav Puanı: %50

Değerlendirme Sınavı
3- Bu sınav ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılacaktır. Değerlendirmeye alınmak için sınav tam puanının en az % 60'ını almış olmak şartı aranır.

Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimini Tamamlayanlar Sınavdan Muaf Sayılacak
4- Alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenlerden uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerden ise başöğretmenlik için sınav şartı aranmaz. Bu durumda olan öğretmenler kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) ölçütlerine göre değerlendirilir.

Sınav İle İlgili Usul ve Esaslar bir Yönetmelikle düzenlenecek
5- Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükseleceklerin gireceği sınav, sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi, hizmet içi eğitim veya lisans üstü eğitim nitelikleri, her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin hususlar ve puan değerleri, alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) şartları ve puan değerleri, branşlar temelindeki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları, yükselmeye ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak Yönetmelikle düzenlenir.

Başöğretmen ve Uzman Öğretmenin Maaş Farkları
5- Başöğretmen: 138.396.000 TL
Uzman Öğretmen: 69.198.000 TL fark maaşı alacaktır.

Not: Kanunun tam metni Son değişilikler bölümünde yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber