Kamu Personeli Seçme Sınavı üniversiteleri üç yıla indirdi

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavına hazırlanmak için lise yıllarında en az bir senesini feda eden öğrenciler kazandıkları fakültelerin son senesini de devlet memuru olmak için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) feda ediyor.

Kırıkkale Üniversitesi öğretim elemanları Yard. Doç. Dr. M. Metin Arslan ve Levent Eraslan'ın yaptığı bilimsel bir araştırma, fakültelerde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 90'ının, son sınıfta her şeyi bir kenara bırakıp Devlet Memurluğu Sınavı'na hazırlandıklarını ortaya koydu. Araştırma, Ankara, ODTÜ, Hacettepe ve Gazi üniversiteleri ağırlıklı olmak üzere örneklem yöntemiyle 300 öğrenci üzerinde yapıldı. Öğrencilerin yüzde 86'sı ?Üniversitede kendimizi mesleğe değil KPSS'ye hazırlıyoruz.? dedi.

Öğretim üyeleri, ortaya çıkan çarpıcı sonucu şöyle değerlendirdi: ?Yapılan görüşmelerde adaylar fakülte eğitiminin son yılında fakülte eğitimi yerine KPSS'ye hazırlandıklarını belirterek fakülte eğitimini ikinci planda düşündüklerini söylemişlerdir. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile üniversiteye girmek isteyen öğrenciler lise eğitiminin üçüncü yılını raporlar, izinler vb. gibi durumlarla geçiştirmektedirler. Ülkemizde lise eğitimi aslında pratikte iki yıla inmiştir. Bu iki örnek, sınavların yaygınlaştırılmasının ve kritik sonuçlar yüklenmesinin kaçınılmaz bir sonucudur.?

Bu yıl 1 milyon 731 bin 737 kişinin başvurduğu KPSS, 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılacak. Devlet kadroları içinde en yüksek pay yine öğretmenliğe ayrıldı. Buna göre 24 bin 400 kadronun 9 bin 267'si öğretmen olacak. Sınava, 1 milyon 90 bin lise, 246 bin önlisans, 379 bin fakülte, 12 bin de yüksek lisans mezunu aday başvurdu. Başvuran kişi sayısının çok yüksek, alınacak devlet memuru sayısının ise az olması adaylar arasında büyük bir yarışa sebep oluyor. Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 90'ı ?KPSS, bizim okuldaki başarımızın önüne geçmiş, öncelikli bir sınavdır.? diyor. Öğretim üyeleri, ?Bu sonucun ortaya çıkmasında ülkedeki ekonomik durumun ve istihdam darlığının payı büyüktür.? şeklinde konuştular. Araştırmada öğrencilerin bu sınavda başarılı olmak için fakültede aldıkları bilgilere güvenmediği ve bir destek programı aradıkları sonucu da çıktı. Buna göre KPSS'ye hazırlanırken kurs ve dersaneye ihtiyaç duyanların oranı yüzde 83. Araştırmanın diğer bulguları ise şöyle: ?Öğrencilerin yüzde 55'i ?KPSS objektif bir sınavdır. Her türlü kayırmayı engeller? fikrine katılmıyor. Yüzde 72'si 'KPSS genel kültür ve yetenek bilgi düzeyimizi ölçecek bir nitelikte değildir' diyor. Yüzde 61'i öğretmen seçiminde fakülteye giriş puanı ve fakülte mezuniyet derecesinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 83'ü öğretmen seçiminde KPSS'nin ideal bir yöntem olmadığını vurguladı.

Kırıkkale Üniversitesi öğretim elemanları Yard. Doç. Dr. M. Metin Arslan ve Levent Eraslan, araştırma sonucu ortaya çıkan tabloyu şöyle değerlendiriyor: ?Giderek bir ?sınav toplumu' haline gelen ülkemizde öğretim kademelerine girişten istihdama değin birçok kademede sınavlar kullanılmakta ve seçimler yapılmaktadır. Bu sınavlarda başarılı olanlar, alanın gereklerine sahip kabul edilmekte, başarısız olanlar ise bu yetilerden yoksun kabul edilmektedir. Test tekniğine sahip olan bireyler üniversite sınavında ve sonrasındaki sınavlarda başarılı olmaktadırlar. Böylece bireylerin yaratıcılıkları, becerileri gibi özellikleri geri planda kalmaktadır.? Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, 2004-KPSS sınavını kazanan tüm adayların ihtiyaç duyulan kamu kurumlarında görevlendirilmesini istedi. Aksu, ?Sınav sonrası bu insanların tamamı herhangi bir kamu kurumuna yerleştirmeyecekse bu sınav iptal edilsin. Kimse umut tacirliği yapmasın.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber