Özkök: "Bayanların askeri işlere karışmasına asla müsaade edilmeyecektir"

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "hizmete özel" ibaresiyle bütün komutanları uyardı. Birçok konuda dikkat çekici emirlerin yeraldığı Belge'de en ilginç uyarı komutan eşlerine.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün bir süre önce bütün birliklere gönderdiği bir "prensip emri"yle, TSK'nın 21. yüzyıl koşullarına daha uyumlu ve etkin olabilmesi için yeni esaslar belirlediği ortaya çıktı. Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin'in haberine göre, Özkök, "Hizmete Özel" ibareli 18 sayfalık prensip emrinde birçok konuda uyarılarda bulunuyor.

Özkök, ordusunun "Atatürkçülüğün ölçüsünü rozet, heykel, resim, laf" olarak görmemesi gerektiğini vurgulayarak, önemli olanın objeler değil, "Onun gösterdiği yolda ilerleyerek hizmet ve milletin gönencine katkı yapmak" olduğunu söylüyor. Özkök'ün saptamalardan öne çıkanlar şöyle:

TSK, personel-yoğun sistemden kurtarılmalıdır. TSK'ya tevdi edilmiş görevlerin yerine getirilmesi, hedeflenen nitelik ve nicelikte yetiştirilmiş insan gücünün elde bulundurulmasına bağlıdır.

Bu maksatla askeri okullar dahil, her kademede ihtiyaç duyulan personelin seçimi, öğretim ve eğitimi personel temin ve yetiştirme planlarındaki hedefleri sağlayacak tarzda olmalıdır. TSK personelinin kalitesinin yükseltilmesi ve personele entelektüel fikri temel kazandırılması personel politikasının esasını oluşturmalıdır.

İhtiyaca evet, yeteri kadar, lükse asla" prensibi esas alınacak. Devlet parasıyla alınacak hediyeler asgariye indirilecek ve kimin hangi değerde hediye verebileceği ve alabileceği bir talimata bağlanacak. Dünyada Doğu'ya gidildikçe hediyeler büyür ve pahalılaşır, Batı'ya gidildikçe küçülür ve ucuzlar. Amacını aşan hediye verilemez ve alınamaz. Alanı da, vereni de utandırmayacak en güzel hediye kitaptır.

Hanımefendiler karışmasın

General/amiral, subay ve astsubay eşlerinin, bir kısım askeri hizmetlerin ifasında eşlerini desteklemekle yükümlü olduğu unutulmayacaktır. Ancak, bayanların askeri hizmetlere ilişkin işlere karışmalarına asla müsaade edilmeyecektir.

Erbaş ve erlerin, komutanlarını yürekten sevmesi hayati önemi haizdir. Onlara en ahlaki değerlere sahip olduğumuzu kendi yaşantımızla göstermeliyiz. Bu sağlanmadan ilkelerimizin erbaş ve erler vasıtasıyla bütün halka yayılması mümkün değil. Gericilik, bölücülük, kültürel yozlaşma ve milli varlık soyuculuğunun önüne ancak bu şekilde geçilebilir.

Harcarken titre ve kendine gel!

Amirlerin sözlü emirleri, emri alan tarafından hemen yazılı hale getirilerek aradaki amirlere parafe ettirilip takibe alınacaktır. Aynı konuya ait çok fazla emir, yönerge, talimat bulunuyorsa; bunların tespitiyle, birleştirilmeleri veya bir araya toplanmaları sağlanmalı, münferit olanlar yürürlükten kaldırılmalıdır.

Otoriter liderlik yerini ikna edici liderliğe bırakmıştır. Bu, ancak çok çalışmakla ve ilkeli hareketle başarılabilir. Komutanlar fikirleri bastırmayacak, kurutmayacak, yeşertecek, budamayacak, coşturacak. Karar makamları çoğalacak.

Ülkemizde asgari ücret 303 milyon, açlık sınırı 451 milyon, yoksulluk sınırı 1 milyar 372 milyon lira. Harcadığımız her kuruş milletin boğazından kesip bize verdiği paradır. Milletin parasını harcarken titre ve kendine gel!

Gizlilik dereceli ve tek kaynak alımları hariç, diğer ihalelerde şeffaflık sağlayacak tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda ihale ilan ve sonuçlarının internet ortamında yayımlanması sağlanacaktır.

Yalan habere ceza

İhalelerde açıklık ve ülke yararı ön planda olacak. "Soğuk Savaş" dönemi kavramlarına dayanan kuvvet kullanma esasları değiştirilecek.

Basına haber sızdırma, yalan haber yayımlanması gibi konular üzerinde özellikle durulmalıdır. Bunları ihlal edenler mutlaka cezalandırılmalıdır.

İnternet, yapısı itibarıyla denetlenemeyen sistemler ve bilgisayar ağları topluluğu olması nedeniyle emniyetsiz bir ortam olarak kabul edilecektir. Bu nedenle internet amaçlı kullanılan bilgisayarların diğer sistemlerden bağımsız çalışması sağlanacaktır. (Bu uyarıya karşın, Özkök, tasarruf amaçlı olarak tebrik kartı yerine elektronik posta kullanılmasını, komutanlardan 'elektronik posta gönderilmesinin kabalık olmadığını' anlatmalarını istiyor.)

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber