KESK'ten zam çağrısı

Haber Giriş : 29 Haziran 2007 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Başkanı Tombul: Ücretler 1100 YTL'ye çekilmeli.

KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, ücretlerin tek kişilik yoksulluk sınırı olan bin 100 YTL'ye çekilmesi gerektiğini belirterek, Hükümet'in hızlı bir şekilde kamu emekçilerinin ücretlerini iyileştirmesi çağrısında bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yaşanan son gelişmeleri değerlendiren KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın Anayasa Mahkemesi tarafından kısmi olarak ertelendiğini anımsatarak, ?Ne var ki, Sosyal Güvenlik Kurumu 15 Haziran'dan geçerli olmak üzere 25 Mayıs'ta yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği ile Genel Sağlık Sigortası'nı parça parça fiilen yürürlüğe koyuyor? dedi.

Bu tutum ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının hiçe sayıldığına dikkat çeken Tombul, Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan uygulamaların yeniden güncelleştirilerek hukukun devre dışı bırakılmak istendiğini kaydetti. ?Seçim arifesinde Sağlıkta Uygulama Tebliği, AKP hükümeti tarafından sağlıkta devrim popülizm eşliğinde gösterişli propagandalarla sunulmaya çalışılıyor? diyen Tombul, şöyle konuştu:

SEVK ZİNCİRİ YOK SAYILIYOR

?Oysa bu sözde devrim ile dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen biçimde sevk zinciri yok sayılarak, üniversite hastanelerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Bunun sonucunda sağlık hakkında kolay erişim engellenmekte ve hastalar özel sağlık kurumlarına yönlendiriliyor. Muhtemelen de, yetersiz sağlık personeli nedeniyle hastaların eline kısa bir muayeneden sonra reçete iliştirilerek gönderilecektir.?

Vaka başı ödeme uygulaması ile ek ödemelerin hastaların sırtına yüklendiğini ifade eden Tombul, tebliğe göre, poliklinik muayeneleri için SGK'nın devlet hastanelerine 33 YTL, üniversite hastaneleri için 45 YTL, özel hastaneler için ise 30 YTL ödeyeceğini söyledi. Tombul, Başbakan'ın "Herkes istediği hastaneye gidebilecek? sözünün eksik olduğunun altını çizdi.

HEYET RAPORU SÜRESİ İLAÇ TEKELCİLERİNİN İŞTAHINI KABARTACAK

Tombul, ?Heyet raporu alan hastaların 2 yıl süre ile hiçbir doktor kontrolü yapılmaksızın marketten ekmek alır gibi eczanelerden ilaç almaya yönlendirilmesi etik bir uygulama değil. Bu uygulama ile yerli ve yabancı ilaç tekellerinin iştahını kabartacak. Sağlığı piyasanın kar hırsına bırakmamalıyız. Bunun için dava hazırlığı aşamasındayız? diye konuştu.

SKK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a ait malların Hazine'ye devri ve Maliye Bakanlığı ile satılmasını eleştiren Tombul, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki KESK temsilcisi aracılığı ile bu maddeye şerh koyduklarını kaydetti. Tombul, gayrimenkullerin çoğunun işçilerin, kamu çalışanlarının ve esnafın primleriyle alındığını belirterek, bunun kısa vadeli kazançlar uğuruna kurumun içinin boşaltılması anlamına geldiğini dile getirdi. Tombul, Emekli Sandığı otellerinin özelleştirilmesinin durdurulması için de mahkemeye başvuru çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

KAMU MAAŞLARI ÇOK DÜŞÜK

Toplantı sonrasında basının kamu işçilerine verilen zam ile ilgili sorularını yanıtlayan Tombul, 7 Haziran'da ek zam taleplerini hatırlattı. Tombul, ?2007 yılının ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 3 zam öngörülmüştü. Oysa devletin resmi rakamlarına göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 4.3'e ulaşmıştır. Hükümet ekonomide pembe tablo çiziyor ve büyüme olduğunu söylüyor. Büyüme ancak tüm toplum kesimlerine paylaştırılırsa refah anlamına gelir. Aksi taktirde belli kesimlerin zenginleşmesi anlamına gelir? dedi.

En düşük kamu emekçisinin maaşın ek ödemeyle birlikte 720 YTL olduğunun ifade eden Tombul, bir kişinin yoksulluk sınırının bin 100 YTL, dört kişilik ailenin yoksulluk sınırının ise 2 bin 100 YTL olduğuna işaret etti. ?Ücretler hiç olmazsa tek kişilik yoksulluk sınırına çekilmesi gerekiyor? diyen Tombul, hükümetin hızla kamu emekçilerin ücretlerini iyileştirmesi gerektiğini kaydetti. Tombul, işçilere verilen zamla kendilerini ayarlamayacaklarını belirterek, ?Sonuçta işçiler bizim rakibimiz değildir? dedi.

Tombul, kamu emekçilerinin daha insanca yaşamaya hakları olduğunu söyleyerek, 13 Temmuz'da bordro yakma eylemi yapacakları sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber