Üniversiteler, sözleşmeli sağlıkçının döner sermaye paylarını kesti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Haziran 2007 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite hastanelerinde sözleşmeli statüye alınan geçici işçiler döner sermaye gelirini kaybetti. Haksızlığa uğradıklarını düşünen sağlık çalışanları üniversite hastanelerini dava etmeye hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan sözleşmeli personel ise yıllardan beri döner sermaye payı alıyor.

4 Nisan 2007'de çıkarılan 5620 sayılı kanunla üniversite hastanelerinde çalışan geçici işçilere 4/B statüsünde sözleşmeli personel olma hakkı tanındı. Bunun üzerine 32 üniversite hastanesinde geçici personel kadrosunda görev yapan yaklaşık 20 bin hemşire, laborant, röntgen tekniker ve sağlık memuru sözleşmeli statüye geçmek için başvurdu. Ancak iş güvencesine kavuşacaklarını düşünen çalışanlar, döner sermaye haklarını kaybedince şaşkına döndü. Üniversite hastaneleri, 5620 sayılı yasada 4/B statüsüne geçen çalışanların döner sermaye geliri alacaklarına ilişkin bir hüküm bulunmadığını savunuyor. Üniversite yönetimleri statü değiştiren çalışanlarına bundan sonra döner sermaye alamayacaklarına ilişkin bir belge verdi. Üniversitelerde çalışan sözleşmeli personel ortalama 850-1000 yeni lira arasında maaş alıyor. Döner sermaye gelirleri ise aylık 300 yeni lira civarındaydı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde halen 40 bini aşkın 4/B statüsünde sözleşmeli sağlık personeli görev yapıyor. Bu çalışanlar yıllardan beri kadrolu memurlarla birlikte döner sermaye payı alıyor. Uygulamayı emsal gösteren Türk Sağlık-Sen, YÖK, Maliye Bakanlığı ve üniversite hastanelerine bir yazı göndererek yeni düzenlemeye itiraz etti. Farklı kurumlarda çalışan aynı statüdeki personel arasında ayrımcılık yapıldığını belirten sendika, üniversitelerden sözleşmeli çalışanların da döner sermaye hakkından faydalandırılmasını istedi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, taleplerinin reddedilmesi halinde üniversite hastaneleri hakkında Bölge İdare Mahkemeleri'nde dava açacaklarını söyledi. Üniversitelerin zaten düşük maaş alan pek çok sağlık çalışanını daha da mağdur ettiğini belirten Kahveci, "Bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmeli." dedi.

Üniversitelerde hak kaybına uğrayan sözleşmeli personel, Sağlık Bakanlığı kadrolarına geçmeye başladı. Bakanlığın 32 bin sözleşmeli personel alımı için açtığı kadrolara başvuran sağlıkçılardan kazananlar üniversitelerden istifa ediyor. Devlet hastanelerine geçen sözleşmeli personel, üniversitelere göre 2 kat daha fazla gelir imkanı elde ediyor. Şimdiden pek çok üniversite hastanesinde özellikle hemşire açığı baş gösterdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Akal, istifalar sebebiyle ameliyathane ve acil serviste sıkıntı yaşandığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener de kendilerinden 40-50 dolayında sağlık personelinin ayrıldığı bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber