Belediyedeki fazla personelin maaşını başkan cepten ödeyecek

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye başkanlarını yeni yetkilerle donatırken, bazı görevler açısından ?yasaklı' hale getiren tasarı önceki geceyarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genel Kurul'da yapılan değişiklikle belediyelerin borçlarının hafifletilmesinin yolu da açıldı.

Geçici hükümleriyle 97 maddeden oluşan yeni Belediyeler Yasası, belediye mevzuatını tümüyle yeniliyor. Yasa özetle şu hükümleri içeriyor:

BİRÇOK BELEDİYE KÖY OLUYOR:
Bundan böyle nüfusu 5 bin ve üzerindeki yerleşim birimlerinde belediye kurulabilecek. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köye dönüştürülecek.

BORÇLARA TAKSİT:
Belediyeler, öteki kamu kurum ve kuruluşlarından alacak ve borçlarını takas ve mahsup yoluyla karşılayabilecek. Belediyelerin 31 Haziran 2004 tarihine kadar olan yaklaşık 1.5 katrilyon liralık alacakları, kamu kurumlarına olan 19 katrilyon lira borçlarına mahsup edildikten sonra kalan miktar için Bakanlar Kurulu tarafından ödeme planı yapılacak. Bakanlar Kurulu, belediyelerin ödeme gücüne göre taksit ve faiz indirimi miktarlarını belirleyecek. Belediyenin borçları, aylık gelirlerinin yüzde 40'ını aşmayacak şekilde taksitlendirilecek.

MAAŞ ZAMMI:
Belediye başkanlarının maaşlarının belirlenmesinde nüfus kriteri esas alınacak. Buna göre, nüfusu 10 bine kadar olan yerlerde belediye başkanının brüt maaşı 2 milyar 316 milyon, nüfusu 10 bin-50 bin arasında olan yerlerde 2 milyar 702 milyon, nüfusu 2 milyon ve üstü olan yerlerde 8 milyar 80 milyon lira olacak. Belediye başkanları, encümen başkanı olarak da ödenek alacaklar.

İHALE YASASI DELİNDİ:
Genel Kurul'da yapılan değişiklik ile kamu ihale yasasında delik açıldı. Buna göre, belediyelerin konut üretim işleri, kamu ihale yasası kapsamı dışına çıkarıldı.

SPOR KULÜBÜ BAŞKANLIĞI YASAK:
Başkanlar, profesyonel spor kulüplerinin başkanlığı ve yönetiminde bulunamayacak. Halen bu görevi yürüten belediye başkanları, 1 Ocak 2005'e kadar görevlerinden ayrılacak.

FATURAYA ÖZEL TAHSİLAT:
Belediyenin görev, sorumluluk, yetki ve imtiyazlarını artıran yasa, toplu taşıma, su bedeli tahsilatı, park-bahçe bakımı, altyapı-asfalt yapım ve onarımı gibi hizmetleri üçüncü kişilere yaptırma yetkisi de tanıyor.

FAZLA PERSONEL PARASI BAŞKANDAN:
Personel giderlerinin belirlenen oranı aşması halinde, öngörülen oranlara ininceye kadar yeni personel alınmayacak. Yeni personel alımı nedeniyle bu oran aşılırsa zarar belediye başkanından tahsil edilecek. Borçlanmalar da belli miktarı aşamayacak.

KÜÇÜK BELEDİYELERE DESTEK:
Büyükşehir büyükşehir sınırları ve mücavir alanları içinde toplanan emlak vergisi tutarının tamamı, ilgili ilçe ve ilk kademe belediyeleri tarafından alınacak. Bunlardan, büyükşehir belediyeleri ile il özel idareleri için pay kesilmeyecek.

El konulan seyyar satıcı malı yoksula dağıtılacak

cezaları 2 gün içinde ödenmediği takdirde Gıda Bankası'na verilecek. 30 gün içinde cezası ödenmeyen gıda dışı maddeler de yoksullara dağıtılacak. Belediye başkanlarına cezalı işporta mallarını yoksullara dağıtma yetkisi de tanındı.

5 bin metrekareden büyük Hazine arazisi belediyeye

YENİ yasayla belediyeler, arsa üretme, konut yapma, satma, kiralama yetkisine de sahip olacak. Belediye sınırları içinde kalan 5 bin metrekarenin üzerindeki Hazine arazileri belediyelere bedelsiz verilecek. Bu yerlerden elde edilen gelirin yarısı Hazine'ye aktarılacak.

Tüm eğitim kurumlarına altyapı hizmeti verecek

BELEDİYELER Yasası ile belediyelere, kaynak suyu işletmesi ve işlettirmesi yetkisi tanındı. Katı atık, odun, kömür ve LPG depolama sahalarını da belediyeler belirleyecek. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek yetkisi de belediyelere verildi. Belediyelerin harç, resim ve vergi gelirlerinden elde ettiği tahsilatlar, haczedilemeyecek.

ALTYAPI BELEDİYENİN GÖREVİ:
Belediye meclisi ayrıca, imar planlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul edecek. Nüfusu 50 bini geçen belediyeler, sadece üniversitelerin değil, tüm eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını yapmak zorunda olacak.

SİVİL İNİSİYATİFE DESTEK:
Mahalle muhtarları, meslek kuruluşları, üniversiteler, sendikalar oy hakkı olmasızın kendi görev ve faaliyet alanlarına giren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonuna katılabilecek ve görüş bildirebilecek.

Başkanlara milletvekili gibi emeklilik sistemi

YENİ Belediyeler Yasası, belediye başkanları için ayrıcalıklı emeklilik hakkı getirdi. Belediye başkanları da artık milletvekilleri gibi Emekli Sandığı'na tabi olacak. Başkanlara, emeklilik durumunda makam tazminatı ödenmesi de sağlandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber