Piknikçilere kene brifingi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2007 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarıyer Belediyesi, kene ısırıklarına karşı korunma yolları ve kene ısırıklarıyla meydana gelebilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Bazı vatandaşların kendilerine gösterilen keneleri gördükten sonra çoraplarını pantolon paçalarının üzerine çektikleri görüldü.

Sarıyer Belediyesi kene ve KKKA hastalağı ile ilgili olarak Mehmet Akif Ersoy Parkı Piknik Alanı'nda piknik yapan vatandaşlara broşürler dağıttı. Belediyenin Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de piknikçileri bu konuda bilgilendirdi. Yetkililer vatandaşlara kavanoz içerisinde bulunan canlı keneleri gösterdi. Keneleri çocukların merakla inceledikleri görüldü.

Son günlerde artan kene ısırıkları ve sonrasında görülen KKKA hastalığı belediyeleri bir dizi önlem almaya sevk ediyor. Sarıyer Belediyesi de piknik yerlerinde yaptıkları ilaçlama çalışmalarının yanı sıra vatandaşları kene ısırmalarından korunma yolları ve KKKA hastalığına ilişkin bilinçlendirme çalışmalarına gidiyor. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Parkı Piknik Alanı'nda vatandaşları kene ısırmaları ve KKKA hastalığına karşı uyarmak üzere broşürler dağıtıldı. Daha sonra Belediye'ye bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce vatandaşları alacakları önlemler hususunda bilgilendirdi.

Sarıyer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Gökhan Kanlı, Sarıyer'de kene ve kene sırığı vakasının bulunmadığını söyledi. Kış aylarından itibaren park, bahçe ve mesire yerlerinde tarama yapıldığını aktaran Kanlı, hem keneye hem de diğer haşarelere karşı ilaçlama yapıldığını söyledi. Kene ısırmasına karşı vatandaşların yapması gerektiğini anlatan Kanlı, "Bireysel korunma çok önemli. Hayvan barınakları gibi riskli bölgelere girerken pantalon paçasının çorapların içine sokulması en basit tedbirlerden birisi. Riskli bölgelerden çıkarken vücudun kontrol edilmesi gerekir. Çünkü kene ısırdığnda hissedilmiyor. iki üç gün sonra baş ağırısı, mide bulantısı kusma gibi belirtileri oluyor" dedi.

Kene ısırdığı zaman vatandaşların kesinlikle kendilerinini çıkarmaya kalkışmamaları gerektiğini belirten Kanlı, "Elle çekmek, alkol gibi maddeler damlatmak doğru değil. Paniğe kapılmadan en yakın sağlık kurumuna başvurulmalı" şeklinde konuştu. Kanlı, kenenin ezilerek öldürülmesinin hastalığını yayılma riskini artırdığı uyarısında bulundu.

Yapılan çalışmaların ardından piknik alanındaki bazı vatandaşların çoraplarını pantolon paçalarının üzerine çektikleri görüldü. Vatandaşlar, yapılan bilgilendirme çalışmaları nedeniyle görevlilere teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber