'e-imza ile poşet dolusu evrak dönemi sona erecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bakanlığa bağlı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen belgelendirme faaliyetlerinde e-imza ve e-belge uygulamasına geçilmesiyle, ''birkaç ay sürebilen işlemlerin 5 dakika içerisinde sonuçlandırılacağını'' bildirdi.

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, piyasaya mal arz eden firmaların ithalat işlemleri ve satışları sırasında kullanılan ''Garanti Belgesi'', ''Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi'' işlemlerinin elektronik imza ile online olarak internet üzerinde yapılmasına ve elektronik belge üretilmesine yönelik uygulama tamamlandı.

Söz konusu proje Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, konuşmasında, ''e-imza''nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığının önce kendi içinde kurduğu e-bakanlık hizmetinin dışa açılış hareketi olduğunu, proje çerçevesinde Gümrük Müsteşarlığı ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile protokoller imzalandığını kaydetti.

Coşkun, projenin uygulamaya konulmasıyla birkaç ay sürebilen işlemlerin 5 dakika içerisinde, çok yoğun bir günde ise o gün içerisinde sonuçlandırılacağını bildirdi.

Önceden, şirket kuruluşunun bir çile olduğunu, 3 ay sürebildiğini, vatandaşların ''neredeyse ayakkabı numaralarına'' kadar sualler olan bir bürokratik engelle karşılaştığını belirten Coşkun, ''Şimdi 5-10 dakika içerisinde, eğer şirketin sözleşmesi hazırsa hemen kurabiliyorsunuz. Bütün bunlar teknolojinin getirdiği yeniliklerle oldu'' dedi.

Bakan Coşkun, bu uygulamayı, ''Bürokrasiyi azaltma bakımından, şirket kuruluşlarında yapılan reformdan sonra ikinci büyük reform'' olarak niteledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin ise bundan sonra uygulamaya konulacak projelerle bugün başlatılan uygulamanın daha da verimli hale getirileceğine ve iyi sonuçlar alınacağına inandığını söyledi.

TSE Başkanı Kenan Malatyalı da Sanayi ve Ticaret Bakanlığıyla yaptıkları protokol çerçevesinde firmaların veri tabanını birlikte kullanacaklarını, şu anda 28 bin firma üzerinde veri paylaşımının kullanıldığını söyledi.

-UYGULAMA BUGÜNDEN İTİBAREN BAŞLADI-

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş ise bugün başlatılan uygulama öncesinde firmaların, ''garanti belgesi'' ve ''satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgesi'' almak için klasör veya poşet dolusu evrakla başvurmak zorunda kalabildiğini, e-imza ve e-belge uygulamasına geçilmesiyle bunların sona ereceğini söyledi.

Pektaş, proje ile söz konusu belgeleri alacak firmaların, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının herhangi birinden sağlayacakları ''Nitelikli Elektronik Sertifika'' ile işlemlerini tamamen kağıtsız ortamda, bakanlığın ''www.sanayi.gov.tr'' internet adresi üzerinden bugünden itibaren online olarak yapabileceklerini bildirdi.

Bu konudaki yapılacak bütün başvuruların 1 Ekim 2007 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda kabul edileceğini kaydeden Pektaş, bu süreye kadar başvuruların hem elektronik ortamdan hem de eski usulle yapılabileceğini söyledi.

E-devlet uygulamaları konusunda Gümrük Müsteşarlığı ve TSE ile protokol imzalandığını kaydeden Pektaş, temel amacın devletin bir noktasında belge verildiği zaman aynı belgenin tekrar tekrar diğer kurumlar tarafından istenmesinin önüne geçmek olduğunu söyledi.

Bu yılın ilk 6 ayında 10 bin 283 garanti belgesi, 8 bin 629 satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgesi, 6 bin 523 muafiyet belgesi başvurusunda bulunulduğunu bildiren Pektaş, bu uygulama ile tomar tomar evrak hazırlanmayacağını, posta masrafı yapılmayacağını, noter masraflarının da ortadan kalkabileceğini belirtti.

Alınan bilgiye göre, söz konusu uygulama ile imalatçılar ve ithalatçılar bulundukları yerden başvurularını yaparak belgelerini alabilecek. Böylece işlemler güvenli bir şekilde hızlanacak, bürokrasi azalacak.

İmalatçı ve ithalatçıların Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünden aldıkları belgelere, ürüne ait tanıtma ve kullanma kılavuzlarına ilişkin bilgiler internetten yayınlanacak. Tüketiciler, satın aldıkları veya almayı düşündükleri malların yetkili servis istasyona ait tüm erişim bilgilerine ulaşabilecek.

Konuşmaların ardından Bakan Coşkun, elektronik ortamda, başvuran bir firmaya ilk belgeyi verdi.

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Pektaş'ın Bakan Coşkun'a şükran plaketi sunmasının ardından personel, Bakan Coşkun ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber