Sosyal güvenlikte yurt dışında geçen sürelere ilişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, borçlanarak, borcun bir kısmını veya tamamını ödeyen sigortalılardan veya ölümleri halinde hak sahiplerinden aylık bağlanması için talepte bulunmayanlarla talepte bulunduğu halde aylığa hak kazanamayanlar, borçlanmadan vazgeçmeleri halinde ödedikleri meblağın ödeme tarihlerindeki Yeni Türk Lirası tutarlarını talepleri üzerine kendileri, hak sahipleri veya mirasçıları geri alabilecek ve borçlanmaları iptal edilecek.

Değerlendirilen sürelerin tahsiste dikkate alınabilmesi için yurda kesin dönülmüş olması, tahakkuk ettirilen döviz borcunun tamamının ödenmiş olması ve borcun ödenmesinden sonra yazılı talepte bulunulması gerekecek.

Yurda kesin dönüş yapanlardan aylık tahsis talebinde bulunanların yurt dışındaki çalışmasının sona ermesi, çalışmaya bağlı sosyal sigorta ödenekleri olan işsizlik ve hastalık ödeneği ile ikamete bağlı sosyal yardım almaması şartı aranacak.

Bu şartları yerine getirenlerden aylığa hak kazananların aylıkları, yazılı talepte bulundukları tarihi takip eden aybaşından başlayacak.

Borçlanma için başvuruda bulunanlar, yurt dışında geçen sürelerinin tamamını veya istediği kadarını borçlanabilecek.

Borçlandıkları hizmetleri dikkate alınarak, aylık tahsisi yapılanlarla ev kadınlarından her takvim yılı içerisinde 6 aydan daha uzun süre yurt dışında bulunmuş olanlar, yurt dışında çalışmadıklarını ve işsizlik ile hastalık sosyal sigorta ödenekleri almadıklarını gösterir güncel tarihli hizmet belgelerini Sosyal Güvenlik kuruluşlarına verecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girecek.

Her takvim yılı içerisinde 6 aydan daha uzun süre yurt dışında bulunulması halinde güncel tarihli hizmet belgeleri her takvim yılı sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kuruluşuna bildirilmezse aylık tahsisi, gerekli belgelerin bildirilmesine kadar durdurulacak.

Bu hükümler, 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girecek.

Sosyal güvenlik kanunlarına göre kısmi aylık bağlananlarla bağlanacak olanlar, diledikleri takdirde yurt dışında geçen ve tam aylık almak için yeterli gün sayısını veya hizmet cetvelindeki gün sayılarının tamamını borçlanabilecek. Yurt dışında çalışırken ölenlerin kısmi aylık alacak hak sahipleri, ölenin yurt dışındaki tam aylık için yeterli olan gün sayısını veya hizmet cetvelindeki gün sayılarının tamamını da borçlanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber